GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SRAMOTNO


Poslanicima Skupštine SCG retroaktivno povećane plate za 16,2 odsto

Parama pune džep a protive se povećanju

- Ako višak za proteklih pet meseci podigne svih 126 poslanika na koje se odluka odnosi, ojadiće građane SCG za više od 6.000.000 dinara
- Mi nemamo ništa sa ovim jer nismo dali ni kvorum za sednicu Odbora - kaže poslanik radikala Dragan Todorović, koji će, ipak, uzeti bonus

BEOGRAD - Članovi Administrativnog odbora Skupštine SCG juče su povećali plate poslanicima i zaposlenima u parlamentu državne zajednice za 16,8 odsto i ta odluka primeniće se retroaktivno, počev od juna ove godine. Tako će poslanici Skupštine SCG za svoj (ne) rad sa paušalima primati mesečno oko 100.000 dinara. Budući da četiri puta do sada nisu imali kvorum za glasanje zbog ucena poslanika koji su za uvećane plate, članovi Odbora su to juče izveli na jedini moguć i siguran način - izjašnjavanjem o osporavanju odluke od 5. septembra, koja je usvojena na "telefonskoj" sednici.

Međutim, predsednik Administrativnog odbora Želidrag Nikčević za Glas tvrdi da je tako moralo biti.
- Odluka od 5. septembra proceduralno je manjkava, pa smo morali o njoj da se izjašnjavamo. Pošto su za osporavanje odluke o povećanju poslaničkih plata bili dva člana DSS-a, jedan iz G 17 plus, a po jedan član DS-a i SDP-a uzdržani, nije postojala većina za njeno osporavanje i ona je praktično usvojena. Plate zaposlenima u Skupštini jednoglasno su povećane - kaže Nikčević.

G17 neće višak

Aleksandar Nikolić, član Administrativnog odbora iz G17 plus, uverava da poslanici njegove stranke sigurno neće uzeti višak od 16,8 odsto.
- Sigurno ćemo negde preusmeriti taj višak, a najizvesnije u humanitarne svrhe. O tome tek treba da odlučujemo, ali ćemo se, najverovatnije, dogovoriti - tvrdi Nikolić.

Konobarima šipak

Konobar u Skupštini SCG, koji ima platu 10.000 dinara, još ne veruje da će usvojeno povećanje "pogoditi" i njega.
- Godinama služim naše i svetske ministre i za to dobijam 10.000 dinara. Pa, to nema ni u Zimbabveu. Gledam ih na blagajni kako dižu pune koverte evra, a ja ovde radim sa sićom - žali se on, pokazujući u rukama dinare u kovanicama.
- Povećavali su oni sebi sto puta i mislili samo na sebe. Čisto sumnjam da ćemo i mi sada doći na red - kaže ovaj kelner.

Član Odbora iz G17 plus Aleksandar Nikolić rekao je da je bio za osporavanje odluke "jer ona praktično nije ni doneta, budući da je usvojena nezakonito". Đorđe Đukić, predstavnik DS-a, koji zbog prelaska u LDF od juče nije član Odbora, kaže da je bio uzdržan, jer nije ni učestvovao u usvajanju ranije odluke, kada je DS predstavljala Ljiljana Lučić. Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, po običaju, nisu prisustvovali radikali.

- Nismo želeli da učestvujemo u tome. Nismo ni ulazili na sastanak da ne bi dali kvorum da se ta odluka usvoji. Neka se sada oni koji su je doneli, uključujući i one koji su bili unutra, peru koliko hoće, ali mi nemamo ništa s tim - kaže poslanik SRS Dragan Todorović.

Na pitanje da li će se on i ostali poslanici radikala, ako su već protiv povećanja plata, odreći bonusa, Todorović odgovara da neće i daje "filozofsko" objašnjenje za takav stav.

"Možda je naša plata i dosad bila velika, a i odluku o toj sumi doneo je neki administrativni odbor. Po toj logici, mi bismo trebalo da se odreknemo cele plate, ali nećemo jer smo i dosad, kao stranka, pomagali građanima Srbije u Jaši Tomiću i Leskovcu, i to ne pristalicama SRS-a, već svima kojima je pomoć bila potrebna".

Malo je verovatno da će se bilo ko od poslanika, čije su stranke protiv "nemoralnog" povećanja plata, odreći dodatka, iako bi to bio jedini dokaz da se ne slažu s odlukom Administrativnog odbora i da su na strani "siromašnih i gladnih", na koje se pozivaju dok jednom rukom glasaju protiv povećanja plate, a drugom podižu velike sume na blagajni Skupštine SCG. A ako višak za prethodnih pet meseci podigne svih 126 poslanika na koje se odluka odnosi, "ojadiće" građane SCG za više od 6.000.000 dinara, pošto poslaniku po glavi pripada 9.587 dinara razlike po mesecu, i to samo za osnovicu, koja je dosad bila 57.066 dinara.

Budući da je prosečna plata u Srbiji 18.000 dinara, a penzija nešto više od 10.000 dinara, penzionerima i radnicima nije teško izračunati da poslanik u Skupštini SCG zaradi petostruko više od radnika i gotovo deset puta više od penzionera za učinak "jedna sednica u dva meseca". Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić zato odluku Skupštine SCG doživljava kao vrhunski cinizam i bezobrazluk.

- Da oni sebi podižu plate dok se ista ta državna zajednica SCG raspada najviše njihovom zaslugom. Pa, šta da o tome misle radnici, pogotovo ovi u Srbiji, kada vide da crnogorski poslanici koji su protiv državne zajednice preko njihove grbače uzimaju tolike pare - kaže Smiljanić. Sindikalni lider dodaje da njegova organizacija, osim oštre osude, ne može da učini ništa više jer jedinstveni sindikat SCG postoji, ali samo na papiru. Ta organizacija do sada još nije napravila nijednu jedinstvenu akciju u Srbiji i Crnoj Gori.

J. J. - G. Đ.


vesti po rubrikama

^tema

Parama pune džep a protive se povećanju
Nešto smrdi u "Cvećari 3"
Smiljanić i Čanak ne znaju organizatore najavljenog štrajka
 
 


     


FastCounter by LinkExchange