GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Talas nasilja proširio se pretprošle noći i van francuske prestonice

Neredi u Dižonu

Na smirivanju sukoba angažovano je oko 1.300 čuvara reda

PARIZ - Nasilje u pojedinim predgrađima Pariza ne samo da je ušlo u drugu sedmicu, nego se i proširilo i van francuske prestonice - nereda je bilo i u Dižonu na istoku zemlje, gde je zapaljeno nekoliko automobila, kao i na severoistoku i na jugu Francuske.

Oko 519 vozila zapaljeno je između četvrtka i petka, osme noći nasilja u pariskim predgrađima. Oko 1.300 policajaca, četiri puta više nego proteklih dana, angažovano je na smirivanju nereda koji su okolinu Pariza pretvorili u zonu gerilskih sukoba. Nakon napada na liniji metroa koja se završava u severnom pariskom predgrađu Sen Sen Deni, poprištu najžešćih sukoba s policijom gde se i pucalo, uništeno je i dvadesetak vozila gradskog saobraćaja. Pet policajaca gađano je kamenicama, a 78 osoba je uhapšeno. Francuski mediji javljaju o napadima na školu i jedan autobus u severnom delu Pariza, kao i na vozila u dva siromašna dela u zapadnom delu francuske metropole.

Ministar policije Nikola Sarkozi razgovarao je sa članovima porodica dvojice dečaka čija je prošlonedeljna pogibija bila povod za višednevne nerede mladih u useljeničkim zajednicama u nekoliko pariskih četvrti i obećao im da će biti pokrenuta temeljna istraga o okolnostima njihove pogibije. Francuske vlasti su već objavile informacije iz preliminarnog izveštaja koje ukazuju na to da u trenutku kada su mladići izgubili život, u blizini nije bilo pripadnika policije. Sarkozi, koji je kritikovan da je dodatno raspalio ionako zapaljivu situaciju kada je učesnike nereda nazvao šljamom, juče je obišao i policiju u četvrtima pogođenim nemirima.

Muslimanski lideri su, u međuvremenu, pozvali političare da iskažu veće uvažavanje prema useljeničkim zajednicama u zemlji. Dalil Bubaker, predsednik zvanično priznatog Muslimanskog saveta, izjavio je da imigranti ne bi trebalo da žive u, kako je rekao, "sramotnim uslovima" - oronulim, prljavim višespratnicama. Klod Dilen, predsednik opštine Kliši Su Boa u kojem su neredi najpre izbili, opisao je tamošnju imigrantsku zajednicu kao "bure baruta". Mond piše da u neredima učestvuju i pripadnici "muslimanske braće", prepoznatljivi po bradama i dugim haljinama, pokušavajući da se nametnu kao posrednici za uspostavljanje mira.

Sarkozi smatra da neredi nisu spontani i kaže da policija i obaveštajna služba istražuju ko stoji iza toga, a generalni sekretar sindikata oficira francuske policije Bruno Bezika rekao je da policija nema nameru da se povuče iz neredima zahvaćenih predgrađa i prepusti ih prodavcima droge i islamistima.

Kritičari političkog establišmenta, koji već godinama zatvara oči pred problemima imigranata, došli su do zaključka da je "francuski model integracije" doživeo neuspeh i da ga je potrebno menjati. Suočena sa iznenadnom provalom nasilja koja je otvorila dugo godina zataškavani problem socijalne bede i kriminala u naseljima na domaku Pariza, nastanjenim mahom imigrantima iz bivših francuskih kolonija na severu Afrike, vlada Dominika de Vilpena najavila je da priprema seriju hitnih mera kako bi smirila situaciju.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Neredi u Dižonu
Maradona: Bušu, idi kući
Švajcarci zamrzli Berluskonijeve račune
 


     


FastCounter by LinkExchange