GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako iskoristiti ovogodišnji rod "žutog zlata" od sedam miliona tona

Višak kukuruza za tovljenje stoke

Vukosav Saković iz Fonda za žito kaže da je moguće izvesti do 1,5 miliona tona. Domaće uljare još ne proizvode jestivo ulje od kukuruza

BEOGRAD - Ova godina druga je zaredom u kojoj je kukuruz izuzetno dobro rodio. Statistikom je već utvrđeno da je u ambare smešteno 6,5 miliona tona, ali pošto još sav kukuruz nije ubran verovatno će biti oko sedam miliona tona, pa će nakon pokrivanja domaćih potreba preostati oko dva miliona tona. I zalihe iz prošle godine su tek potrošene. Milan Prostran, sekretar za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže da se "ne zna kad glava više boli - da li kad rodi ili kad ne rodi".

- Da bi se kukuruz najbolje potrošio i tako izbegao gubitak zbog cene koja će verovatno pasti (sada je 3,5 dinara po kilogramu) najbolje bi bilo potrošiti ga preko tova stoke. Sada je cena mesa solidna i treba okrenuti bar jedan turnus tovljenika. Kukuruz, osim toga, može kao "žuto zlato" da se čuva. To su seljaku devizne rezerve. Sada je i u inostranstvu cena nepovoljna i kreće se između 80 i 90 dolara po toni - kaže Prostran i dodaje da je sreća da su vremenski uslovi dozvolili da se najveći deo roda smesti u ambare jer se krajem leta strahovalo da bi, zbog kiša, značajne količine mogle da propadnu.

Zdravije, ali i skuplje ulje

Zvonimir Sakač, saradnik u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, tvrdi je ulje od kukuruza zdravije od suncokretovog jer ima više nezasićenih masnih kiselina, naročito oleinske koje najviše ima u maslinama, i one su manje štetne za organizam. Osim toga, u kukuruzu ima i tokoferola koji u organizmu zaustavlja starenje. Ovo ulje se dobija od klice kukuruza, ali ga nema puno i ne može se dobiti kao iz suncokreta čije se zrno koristi celo. I zbog toga je, između ostalog, ulje od kukuruza skuplje - kaže Sakač.

Vukosav Saković, direktor Fonda za žito, ističe da je ove godine izvezeno oko 700.000 tona kukuruza i da bi se od ovogodišnjeg roda moglo izvesti milion, a možda i milion i po tone što bi bio rekord.

- Tona kukuruza, ako se izvozi morskim putem, košta oko 120 evra, ako se otprema Dunavom 85, što znači da je prosečna cena od 80 do 90 evra. Seljaku bi od te cene moglo da pripadne od 5,8 do 6,2 dinara po kilogramu što je nešto bolje od prosečnih cena prethodnih godina, ali proizvođači će verovatno reći da nisu zadovoljni jer su imputi u međuvremenu poskupeli, mineralno đubrivo poskupelo je za 80, hemikalije za 120 odsto, a slično i ostali troškovi - kaže Saković.

Prostran ističe da domaća industrija ulja ne koristi dovoljno mogućnosti i, bar u rodnim godinama, ne proizvodi dosta traženo jestivo ulje od kukuruza koje je inače i zdravije za ishranu. "Ne tako davno, jedna privredna delegacija iz Libije pitala je da li 'Dijamant' može da isporuči 60.000 tona ovog ulja", kaže Prostran.

Nijedna uljara u srednjem Banatu danas, međutim, ne proizvodi to rafinisano ulje, a svojevremeno ga je proizvodio "Dijamant", a sirovinu, nerafinisano ulje, kupovao je od skrobare "Ipok" iz Zrenjanina. Tehnički direktor "Ipoka-a" Milan Živkov ističe da, bez obzira što "Dijamant" više ne otkupljuje nerafinisano kukuruzno ulje, ta ga skrobara i dalje pravi i isporučuje drugim poslovnim partnerima. Po rečima Živkova, upravo narednih dana započeće ovogodišnja proizvodnja, a planirano je da se preradi oko 10.000 tona kukuruza, od čega će se dobiti oko 130 tona ulja. Živkov dodaje da su se sve dosadašnje količine brzo prodavale. Upitan da li ima nagoveštaja da će "Ipok" ponovo uspostaviti saradnju s "Dijamantom", on je odgovorio da je to moguće ukoliko ta uljara "ponudi dobru cenu".

Pomoćnik generalnog direktora za proizvodnju i razvoj u "Dijamantu" Sonja Jovanov ističe da se uljara momentalno ne bavi proizvodnjom kukuruznog ulja, potvrđujući da su se pojedine delegacije iz inostranstva raspitivale da li će ga proizvoditi. I uljara "Banat" iz Nove Crnje je lane najavljivala proizvodnju ovog ulja, ali još nije počela.

K. S - S. J


vesti po rubrikama

^selo

Višak kukuruza za tovljenje stoke
Traže otkup piletine
Divlje svinje "pojele" milion dinara
      


FastCounter by LinkExchange