GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zabrinjavajuće stanje seoskih vodovoda u opštini Pantelej kod Niša

Voda da se razboliš

Izvori većine vodovoda su neograđeni i nezaštićeni, uređaji za hlorisanje ili ne rade ili ne postoje, a sanitarna kontrola se obavi tek posle masovne zaraze

NIŠ - U desetak sela u okolini Niša, koja pripadaju gradskoj opštini Pantelej, petočlana stručna komisija, na čijem čelu je bio građevinski inženjer Stevan Stošić, uvidom na licu mesta ustanovila da je stanje seoskih vodovoda zabrinjavajuće i sa tehničkog i zdravstvenog aspekta. Otuda i pitanje da li će 18,3 miliona dinara iz gradskog budžeta biti dovoljno za potpunu rekonstrukciju vodovoda u selima Cerje, Brenica, Vrelo, Jasenovik, Pasjača, Malča, Kamenica, Oreovac, Knez Selo i Gornji i Donji Matejevac.

U vrlo obimnom izveštaju, s preciznim skicama i detaljima koji je dostavljen odbornicima Skupštine grada, komisija je od aprila do septembra ove godine sa terena prenela sliku seoskih vodovoda koja je takva da oni predstavljaju stalnu opasnost po zdravlje stanovništva i potencijalni izvor masovnijih zaraza i epidemija.

Izvori i kaptaže većine vodovoda u pomenutim selima su neograđeni i nezaštićeni. Uređaji za hlorisanje ili ne rade, li i ne postoje. Muljni ispusti za povremeno pročišćavanje cevovoda su takođe ili zapušteni i više neupotrebljivi, ili ih jednostavno i nema. Sanitarna kontrola vode nije redovna, ili je vršena samo u slučajevima nagoveštaja masovnijih zaraza.

Mimo bakteriološke, i druge kontrole su i javne seoske česme koje se inače redovno koriste. U nekim selima je uočeno da su centralne kaptaže smeštene ispod sela, što otvara mogućnost da otpadne vode iz štala, farmi i kućnih sanitarnih instalacija mogu dospeti u vodu koju meštani piju.

Ovo su samo neki od detalja iz ovog izveštaja kojim je inače analizirano stanje samo u jednoj od četiri rubne gradske opštine kojima pripadaju i seoska naselja, a koji ozbiljno upozorava na potrebu hitne rekonstrukcije i hitnog otklanjanja nedostataka.

Možda je 18,3 miliona nedovoljno da se seoski vodovodi u opštini Pantelej dovedu u tehnički red i učine zdravstveno bezbednim, ali će se ipak intervenisati tamo gde je najkritičnije. Međutim, da li će se kod ostalih sela čekati da dođe do prekida u vodosnabdevanju ili do pojave masovnijih zaraza i epidemija, pa da se tek onda potraže i nađu pare za "hitnu intervenciju"? Ovo je pitanje koje očigledno neće dobiti odgovor do narednog proleća i leta, kada sa višim temperaturama upotreba bakteriološki nekontrolisane i nehlorisane vode postaje i rizičnija.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Srbija

Gorak ukus šećera
Vina ni za špricer
Voda da se razboliš
Pontonac čeka novac
Prečicom do posla
Opštinski budžet nije "friziran"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange