GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nekad čuvena vinarska kuća "Krajina vino" ove jeseni nije ubrala ni zrno grožđa

Vina ni za špricer

Dobar rod, uspešna berba i pune vinske bačve žive još samo u sećanjima zaposlenih, koji su već mesecima bez posla

NEGOTIN - Prvi put za 115 godina postojanja, nekada čuvena vinarska kuća "Krajina vino", ove jeseni, neće proizvoditi piće bogova. A dobar rod, uspešna berbu i otkup, žive još sam u sećanjima zaposlenih, koji su već nekoliko meseci bez posla.
- Apsurdno je da smo u jeku sezone radnicima morali da kažemo da ne dolaze na posao, ali na taj način nešto čak i štedimo. Strepimo da će nam svakog časa isključiti struju i vodu. Već dve godine obijamo pragove i molimo za pomoć, ali ne uspevamo da pronađemo nekoga ko bi nam pružio bar imalo nade - kaže Jovan Stojkić, direktor AD "Krajina vino".

Sa plantaže Bukovsko zlatno brdo, nekadašnjeg ponosa ove vinarske kuće, koja se prostire na blizu dve stotine hektara, ove godine nije ubrano ni grozd. Zbog nedostatka para, obavljena je samo jedna rezidba, jedno avio-tretiranje, bez drugih agrotehničkih mera. Vrhunske sorte grožđa, od kojih su se nekada proizvodila čuvena vina, ostavljene su da trunu u parlogu.

- Berbe nije ni bilo pa nijedno zrno nismo ubrali, jer zbog loše finansijske situacije nismo mogli da nabavimo energente. Od nadležnih, počevši od lokalnog, pa do republičkog nivoa, tražili smo pet miliona dinara, da spasemo vinograde i rod. Niko nam nije čak ni odgovorio. Bezuspešno smo tražili pomoć i od potencijalnih partnera - kaže Jovan Stojkić.

"Krajina vino" duguje državi 145 miliona dinara, od čega na kamate otpada više od 60 miliona dinara. Zbog toga im je već dve godine i blokiran žiro-račun. Za preuzeto a neisplaćeno grožđe iz prethodnih godina vinogradarima duguju 12 miliona, a radnicima, za neisplaćenih osamnaest zarada, još 40 miliona. Istini za volju, imaju i oni potraživanja i to od trgovinskih kuća koje im duguju oko 20 miliona.

- Naša potraživanja su sporna, pošto nismo u mogućnosti da naše dužnike utužujemo i na sudu ostvarujemo svoja prava. Ustupili smo ih Poreskoj upravi. Tu čitava priča dolazi do vrhunca apsurda, jer, umesto da Ministarstvo finansija od naših dužnika naplati dug, oni nama popisuju imovinu i prodaju u bescenje. Objašnjenje je da ni naši dužnici nemaju odakle da plate. Nama su, na licitaciji, vrhunska vina prodavali po 26 dinara, a rasprodaju nam i osnovna sredstva. Ovaj kraj vekovima je bio poznat po vinovoj lozi, vrhunskim sortama grožđa i vinu najboljeg kvaliteta, koje se pilo i na evropskim dvorovima. A ove jeseni, Negotinci su bili prinuđeni da čak i vino za kućne potrebe kupuju od nakupaca koji su ga donosili na ovdašnju pijacu - kaže ogorčeni direktor negotinske vinarske kuće.

Akcionarsko društvo "Krajina vino" privatizovano je još 2000. godine, po starom zakonu, tako da su akcionari vlasnici 58, a država 42 procenta kapitala.

Na zalihama ove vinarske kuće trenutno ima oko dva miliona litara vina, koje ne može da se proda zbog blokiranog računa, a poslednjih deset meseci nije bilo proizvodnje. I pored toga što su akcije "Krajina vina" već dugo na berzi, čini se da nema zainteresovanih koji bi bar pokušali da povrate stari sjaj nekadašnjem vinarskom gigantu.

Ž. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

Gorak ukus šećera
Vina ni za špricer
Voda da se razboliš
Pontonac čeka novac
Prečicom do posla
Opštinski budžet nije "friziran"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange