GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odbor poverilaca nije našao rešenje za krizu u ćuprijskoj Šećerani

Gorak ukus šećera

Ukoliko opština ne odobri novac za odlazak u stečaj, radnici će organizovati štrajk, blokadu opštine i autoputa

ĆUPRIJA - Na Odboru poverilaca, održanom u Industriji šećera i limunske kiseline "Šelk 911" u Ćupriji najčešće su se čule dileme da li mrtvac poput "Šelka" može biti reanimiran ili ga treba sahraniti mada još nije mrtav. Ali, pitanja ko su uopšte poverioci, koliko čiji glas vredi i ko će da odlučuje da li će se ići na oživljavanje proizvodnje ili u stečaj, ostala su bez odgovora.

Nije dat nijedan validan podatak, sem da je 2000. godine Šećerana izbrisana iz registra Trgovinskog suda i da nema organ upravljanja, jer je iz deoničarskog društva preregistrovana u akcionarsko društvo. Izvesno je samo da su od nje svi digli ruke i da je od procesa restrukturiranja, početog 2002. godine, Agencija za privatizaciju odustala 20. oktobra jer proces nije završen u predviđenom roku.

"Počistili" magacin

- U magacinu, čija je ondašnja ukupna vrednost bila oko dva miliona maraka, ostala je trećina robe. Samo umetnička slika iz 1911. godine, veličine četiri puta dva metra, ukradena iz menze, vredi 500.000 maraka. Dva traktora uzeo je jedan privatnik iz Jagodine - kaže Ćurić, a direktorka je izjavila da je podnela krivične prijave protiv NN lica, ali da nadležni ništa nisu preduzeli.

Krivične prijave

- Krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja podneta je protiv mene zato što sam za otkup stana preko blagajne uzela 230.000 dinara, jer je žiro-račun bio u blokadi. Novac sam potrošila na račune za struju, plate za obezbeđenje i karte za putovanje u Trgovinski sud u Kragujevcu. Druga prijava je podignuta jer sam pogrešno dostavila spisak radnika koji treba da prime jednokratnu novčanu pomoć, što je moj nenamerni propust, a imam i krivičnu prijavu zbog obustavljanja popisa - precizirala je Mirjana Ružić, v. d. direktora, ali nije znala da nam kaže da li su protiv nje podignute optužnice.

Pojedini poverioci su tvrdili da Šećerana može da oživi uz njihovu finansijsku pomoć. U slučaju da ode "na doboš" suma za koju bi bila prodata bila bi mizerna.

Radnici, ali i neki poverioci su za stečaj. Prema rečima predstavnika većinskog Samostalnog sindikata, dug prema poveriocima je oko 65 miliona evra, svakom radniku duguje se oko 600.000 dinara, a poslednja, veoma traljava kampanja prerade šećerne repe bila je 1998. godine kada je propalo 580 tona neprerađene repe, pošto su u poslednjih 10 godina primili samo jednokratnu novčanu pomoć od po 10.000 dinara.

- Nas 400 od nekadašnjih 1.000 radnika osećamo se kao građani koji žive gore od izbeglica. Jedan radnik se obesio, jer nije mogao da hrani porodicu, a radnici sa 20 godina radnog staža isključili su struju jer duguje 70.000 dinara. Mirjana Ružić, direktor, koju mi ne priznajemo, jer joj je istekao mandat, ušala je u dil sa poveriocem Bogdanom Nikšićem, vlasnikom firme "Lesko-turs", koji je dao depozit za konsultantsku kuću MDM, koja je procenjivala vrednost firme - rekao nam je Dragan Ćurić, potpredsednik Samostalnog sindikata "Šelka", koji je sa 37 godina radnog staža prinuđen da radi na benzinskoj pumpi.

On je opštini zamerio to što je ne zanima sudbina "Šelka" i rekao je da od nje traže da plati takse za odlazak u stečaj, a oni će novac vratiti kada ostvare svoja potraživanja. Ukoliko opština ne odobri novac, organizovaće štrajk i blokadu opštine i autoputa.

- Mirjana Ružić nas je obmanjivala i "kupovala vreme", jer nas je slagala da je poslala dokumentaciju Agenciji za privatizaciju. Stečaj smo pokušali da zavedemo još 2002. godine, ali nismo imali para, pa je firma otišla u restrukturiranje - kaže Dragan Novaković, predsednik Samostalnog sindikata.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Srbija

Gorak ukus šećera
Vina ni za špricer
Voda da se razboliš
Pontonac čeka novac
Prečicom do posla
Opštinski budžet nije "friziran"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange