GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Rade Mijatović sa 19 godina pobedio na Svetskom kupu u Portugaliji u sviranju klasične harmonike

Najmlađi pobednik

Do sada je učestvovao na 15 međunarodnih takmičenja i svaki put se vratio sa nekom nagradom, a poslednje četiri godine je najbolji harmonikaš u Srbiji. Dalje školovanje talentovani harmonikaš nastaviće u Bernu

Pre nekoliko dana Rade Mijatović iz Lazarevca postao je svetski prvak u sviranju klasične harmonike. On je na Svetskom kupu u Portugaliji, koji se održava već 58 godina, pobedio u seniorskoj konkurenciji, iako je sa 19 godina bio najmlađi takmičar. Njegov nastavnik Miljan Bjeletić kaže da je Rade jedan od najmlađih pobednika ovog takmičenja, a jedini sa prostora bivše Jugoslavije.

- Konkurencija je bila veoma jaka, a takmičare iz Rusije, Italije, Španije, Portugalije ocenjivao je dvanaestočlani žiri. Takmičenje je bilo podeljeno u tri dela, a Rade je bio najbolji posle svakog od njih. Ovo mu nije prva pobeda na svetskim takmičenjima. Pre tri godine pobedio je na Svetskom kupu za juniore u Kopenhagenu, a sa svih značajnih međunarodnih takmičenja doneo je po neku nagradu. Već četiri godine je najbolji harmonikaš u Srbiji. Najveći svetski umetnici na harmonici daju mu velike šanse da uspe u karijeri - hvali svog učenika profesor Bjeletić.

Noviji instrument

Klasična harmonika je relativno nov instrument i u poslednjih nekoliko decenija počeo je više da se ceni. Sve više dobija pažnju posebno na Zapadu, gde se svira drugačija literatura i neguje drugačiji stil. Najveći umetnici na harmonici su iz Rusije - priča Rade.

Rade je ove godine završio Srednju muzičku školu u Kragujevcu, a harmoniku je počeo da svira kada je imao samo pet godina.
- Moj otac svira harmoniku i ja sam uz njega počeo da sviram i pevam. Upisao sam Nižu muzičku školu u Lazarevcu, ali kako nije postojao odsek za harmoniku dugmetaru, izabrao sam klavir. Kasnije, kada je formiran, prebacio sam se i završio za tri godine. Pre četiri godine sam upisao i Srednju muzičku, odsek klasična harmonika - objašnjava Rade.

Pred velika takmičenja mladi muzičar vežba i po deset sati dnevno. Njegova harmonika teška je 16 kilograma. Kaže da je teško držati je na ramenima, ali je već navikao. Dalje školovanje nastaviće na akademiji u Bernu u Švajcarskoj.

- Želja mi je da nastupam u poznatim koncertnim halama širom sveta, mada bih voleo i da radim sa mladim talentima i pomognem im da se usavrše - priča Rade, koji je prvo na harmonici svirao narodne pesme, a sada najviše voli da svira atraktivan program za širu publiku.

- Prevazišao je po virtuoznosti i svog oca. Vole da zasviraju zajedno, pa je u našoj kući uvek veselo. Svaki Radetov koncert pomno prate njegovi mlađi brat i sestra, a njihovim stopama već je krenuo mlađi sin - objašnjava ponosna majka Biljana. Sva putovanja do sada finansirali su njegovi roditelji. Biljana kaže da se pred svako takmičenje snalaze na svakakve načine.

- Novac je problem pred svako putovanje. Sve plaćamo iz našeg džepa, a pomoć koju smo dobijali do sada bila je mala. Opština Lazarevac je obećala da će platiti avionsku kartu do Portugalije. Rade je do sada učestvovao na 15 međunarodnih takmičenja, pa zamislite koliki su nam troškovi, a osim njega, imam mlađeg sina i ćerku.

- Nadamo se da ćemo dobiti pomoć od Vlade Srbije i Fonda za mlade talente koja će mu omogućiti da nastavi dalje školovanje. Najavili su da svetski prvak dobija milion dinara, ali videćemoÖ - priča Radetova mama, koju on često predstavlja kao svog menadžera.

Rade je polako pakuje kofere za odlazak u Bern, krajem meseca. Tamo će, prema očekivanjima nastavnika, Rade usavršiti svoj talenat i tehniku i postati kompletan muzičar.
- Žao mi je što moram da idem iz zemlje, ali je skoro nemoguće da ostanem ovde, s obzirom na planove koje imam u skorijoj budućnosti. Žao mi je što ostavljam roditelje, školu i prijatelje, ali u Bernu ću dobiti najbolje znanje - kaže devetnaestogodišnji prvak.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Najmlađi pobednik
Tri godine deljao "krajišnika"
Hram u carskom letovalištu
 
 


     


FastCounter by LinkExchange