GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Parlament SCG ratifikovao Sporazum sa Severnoatlantskom alijansom

Stižu natovci

BEOGRAD - Sporazum SCG sa NATO o tranzitnom aranžmanu ratifikovan je juče u parlamentu državne zajednice i to glasovima poslanika DSS-a, SPO-a, NS-a, G 17 plus i DS-a iz Srbije i DPS-a, SDP-a i SNP-a iz Crne Gore. Ratifikaciju sporazuma nisu podržali socijalisti i radikali, čija dva amandmana nisu usvojena.

Time je potvrđen sporazum koji su 18. jula potpisali ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković i generalni sekretar NATO Jap de hop Shefer, a koji omogućuje nesmetan prolaz NATO trupa preko naše teritorije, njihovu neodgovornost pred pravosuđem SCG, slobodu korišćenja telekomunikacionog prostora, oslobađanje od plaćanja svih dažbina.Tokom rasprave smenjivali su se za govornicom radikali, koji su osporavali sporazum, lik i delo Vuka Draškovića, pričajući da je on "onaj kojim njihove unuke plaše", ali i pokojnog premijera Zorana Đinđića. Verbalni duel imali su Dragan Todorović iz SRS-a i šef demokrata u Skupštini Toplica Đorđević.

Todorović je ocenio da ratifikovanje sporazuma s NATO o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama u regionu Balkana predstavlja "okupaciju Srbije".

Tokom rasprave predsednik parlamenta Zoran Šami isključio je mikrofon šefu radikala Tomislavu Nikoliću koji ga je pitao zašto pre nekoliko dana nije dozvolio ulazak francuske delegacije Skupštine RSK u zgradu Skupštine, kao i zašto nedavno u delegaciji koju je Šami vodio u Moskvu nije bilo radikala. Posle kraćeg natezanja i Šamijevog konstatovanja, uz smešak, da to "nije tema sednice", Nikolić je ipak odstupio.

Poslanici SRS-a su se i bunili što je "sporazum već u primeni, iako nije ratifikovan".
Toplica Đorđević na to je odgovorio podsećanjem da je Dejtonski sporazum, koji je primenjivan odmah po potpisivanju, "tek pre neke godine ratifikovan".

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Zamka za Karića
Oteto - prokleto
Stižu natovci
Tomas Flajner savetnik tima
Zapaljena kuća Mirkovića u Kosovu Polju
Čedin LDP već u Skupštini SCG
Paskaš svedoči u ponedeljak
 


     


FastCounter by LinkExchange