GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Poruka patrijarha Pavla i Sabora SPC povodom razgovora o statusu Kosmeta

Oteto - prokleto

I ma koliko bi otimanje Kosova i Metohije bilo prikriveno, taj čin imao bi suštinski karakter okupacije - navodi se u poruci SPC

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve neodstupno se moli Gospodu i uzda se da se u ovom odsutnom času, kada započinju razgovori o statusu Kosova i Metohije, najodgovornije države sveta i ukupna međunarodna zajednica neće ogrešiti o Božje i ljudske zakone, ni oglušiti o pravo i pravdu na kojima počiva međunarodni poredak. Samo tako će pravda i istina nadjačati samovolju i obeshrabiti nasilje. Sabor napominje da je u dosadašnjoj ljudskoj istoriji bilo prokleto sve što je oteto. Ni sada ne bi bilo drugačije - navedeno je u poruci koju je juče Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle pročitao u patrijaršijskom dvoru u Beogradu, povodom razgovora o statusu Kosova i Metohije.

Budite verni i jedinstveni

Obraćajući se "vernicima naše svete Pravoslavne crkve, deci svetog Save i našoj duhovnoj deci", patrijarh Pavle i svi arhijereji sabrani u Saboru SPC na kraju obraćanja poručili su: "Budite verni, hrabri i jedinstveni! Čuvajmo svoju dušu i savest! Tako će biti sačuvana i sveta, mučenička zemlja naših časnih predaka".

"Uvereni da međunarodna zajednica ni po koju cenu to neće dopustiti, dužni smo pred Bogom i ljudima da danas jasno kažemo i upozorimo: na jeziku pravde i međunarodnog prava svaka pomisao da se otme Kosovo i Metohija značila bi da se pred očima celog sveta u 21. veku jednoj demokratskoj državi usred Evrope silom oduzima deo teritorije, koja uz to važi i kao njena duhovna kolevka. I ma koliko bi to bilo prikriveno, taj čin otimanja imao bi suštinski karakter okupacije", navodi se u poruci SPC.

Crkveni velikodostojnici okupljeni u Svetom Saboru ("crkvena skupština") ističu da je suvišno pominjati kakve bi to posledice moglo imati ne samo za Srbiju i Crnu Goru, nego i za budućnost Evrope i sveta. "Jedino se dogovorom može doći do kompromisnog i pravičnog rešenja. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se pitanje Kosova i Metohije reši na isti način na koji su i druge evropske demokratske države rešile slična pitanja. Država Srbija mora pritom biti spremna da obezbedi pravu i suštinsku autonomiju za Kosovo i Metohiju, za sve ljude i narode koji na njemu žive", ističe se u poruci Srpske pravoslavne crkve.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

Zamka za Karića
Oteto - prokleto
Stižu natovci
Tomas Flajner savetnik tima
Zapaljena kuća Mirkovića u Kosovu Polju
Čedin LDP već u Skupštini SCG
Paskaš svedoči u ponedeljak
 


     


FastCounter by LinkExchange