GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Poslanički mandati DSS-a i G17 u Skupštini "zaštićeni" blanko ostavkama

Zamka za Karića

Vučetić: Mandat pripada poslaniku, osim ako ga se on odrekao blanko ostavkom u pravno važećem ugovoru, a validnost ugovora utvrđuje se pred redovnim sudovima

BEOGRAD - Čak i da se neko od članova poslaničkih grupa G17 ili DSS-a u srpskom parlamentu odluči na saradnju sa strankama Bogoljuba Karića i Nebojše Čovića, što se već danima najavljuje, obe strane ostale bi kratkih rukava.
Naime, u ovim strankama podsećaju da bi pri eventualnim preletima njihovih članova, u Skupštini automatski bile aktivirane ostavke koje su oni sa strankama potpisali još pre stupanja u parlament. Ti poslanici bili bi zamenjeni novim, a PSS i SDP bi verovatno otpočeli pravnu borbu za dokazivanje da mandati pripadaju poslanicima.

Stranka G17 je sa svim kandidatima za poslanike 30. novembra 2003. godine potpisala ugovor o međusobnim pravima i obavezama u kome se navode slučajevi i kada stranka može da aktivira ostavku poslanika, za šta, doduše, do sada nije bilo potrebe. U ugovoru piše i da će svi eventualni sporovi biti rešavani pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu.

Portparol ove stranke Ivana Grbić rekla je za Glas da bi ostavka stupila na snagu istog momenta kada bi se neko od njihovih poslanika odlučio da promeni dres.
- O tome da u našem poslaničkom klubu ima potencijalnih preletača govori se već dve godine. To su prazne priče. Ali, ako bi se dogodilo da se neko odluči na taj korak, to bi istovremeno značilo da je podneo ostavku, a na njegovo mesto bi došao drugi poslanik sa izborne liste - objašnjava Grbićeva.

Ostavke pre izbora potpisali su i poslanici DSS-a, a prošlog novembra, kada je Dragiša Đoković prešao u DS, pokazali su kako se ona primenjuje. Đokovića je zamenio Petar Madžarević, a sa izborne liste DSS-a ima dovoljno ljudi koji bi zamenili eventualne "preletače".

Iako Ustavni sud drži do odluke da mandati pripadaju poslanicima, predsednik ovog suda Slobodan Vučetić kaže "da to ne bi važilo u slučaju da se poslanik odrekao mandata blanko ostavkom u pravno važećem ugovoru".
- A da li su ti ugovori stranaka sa poslanicima validno zaključeni ne utvrđuje se pred Ustavnim sudom, već pred redovnim sudovima - dodaje Vučetić.

On nije mogao da kaže kada bi slučajevi spornih poslaničkih mandata mogli da se nađu na dnevnom redu ovog suda, naglašavajući "da sud radi smanjenim kapacitetom, jer nedostaje trećina sudija".

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

Zamka za Karića
Oteto - prokleto
Stižu natovci
Tomas Flajner savetnik tima
Zapaljena kuća Mirkovića u Kosovu Polju
Čedin LDP već u Skupštini SCG
Paskaš svedoči u ponedeljak
 


     


FastCounter by LinkExchange