GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pijanistkinje Sanja i Lidija Bizjak, uoči koncerata u čast Kamija Sen-Sansa

Sigurnost u svetu muzike ne postoji

Diskografska kuća "Lirings" uskoro će objaviti prvi komapkt-disk Lidije Bizjak za francusko područje. Ne želimo da budemo druge sestre Labek, sada gradimo svoj repertoar za klavirski duo

Povodom obeležavanja 170 godina rođenja čuvenog kompozitora Kamija Sen Sansa u Kolarčevoj zadužbini će 9. i 12. novembra biti izvedeno pet koncerata za klavir i orkestar ovog čuvenog kompozitora. Sviraće Simfonijskim orkestar RTB-a, pod upravom Vensana Monteja iz Francuske, a solista na prvom koncertu biće Sanja Bizjak, dok će se njena dvanaest godina starija sestra Lidija predstaviti tri dana kasnije.

Sestre Bizjak su u Parizu diplomirale na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku. Pored stalnog usavršavanja, često su, svaka za sebe, nastavile da učestvuju na velikim takmičenjima, sviraju u kamernim sastavima, da bi nedavno donele odluku da češće nastupaju kao klavirski duo.

"Do sada nismo svirale Sen Sansa. On je prvi pisao dela za klavir i orkestar, a od njegovih pet koncerata u svetu se češće izvode samo dva. Zato je ovo retka prilika da naša publika čuje svih pet ostvarenja u dve večeri. Sen Sans je bio neverovatno zanimljiv čovek, često je putovao. U vreme kada su se pisale velike opere, on je komponovao simfonije i sonate, bio je osnivač francuskog stila kakvog mi danas prepoznajemo", kazala je Lidija Bizjak.

Nastupajući kao duo, Sanja i Lidija Bizjak su u septembru na prestižnom takmičenju u Minhenu osvojile dve specijalne nagrade. "Bilo je to veliko iskustvo za nas. Osvojile smo dve specijalne nagrade, a prva nagrada uopšte nije dodeljena. Učesnici su doputovali iz čitave Evrope, Japana, SAD... "

S obzirom da je u svetu mali broj klavirskih dua, nameće se poređenje sa slavnim sestrama Labek, koje osim klasike sviraju i numere drugih žanrova. Ipak, Lidija Bizjak na to kaže: "Ne želimo da budemo druge sestre Labek. Za sada tek gradimo repertoar, okrenute smo klasici, biće vremena i za eksperimente, možda i druge žanrove. Za klavirski duo ima dosta dela komponovanih u 20 veku.

Sanja Bizjak deo godine provodi u Parizu, a deo u Gracu gde je upisala postdiplomske studije kod Aleksandra Zaca, bivšeg profesora Borisa Berezovskog. Zahvaljujući stipendiji jedne svetske banke očekuju je koncerti u značajnim salama Pariza.

Za francuskog izdavača "Lirings" iz Marseja Lidija Bizjak je nedavno snimila kompakt disk (sa delima Šuberta i Šumana) koji će se naći na evropskom tržištu početkom sledeće godine.

"Bez kompakt diska u svetu kao da ne postojite, samo na osnovu toga možete da dobijete nove angažmane... Sanja je još u studentskim vodama, iz kojih sam ja izašla u svet gde je sve nesigurnije. Ali, to je nešto na šta se godinama pripremate kada se odlučite za ovaj poziv. Ako u njemu tražite sigurnost onda nikad nećete biti zadovoljni. Finansijska sigurnost jeste neophodna, ali stvari idu svojim tokom i ne žalim se.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Sigurnost u svetu muzike ne postoji
Druga liga - Istok
Ćirilica u "Pamćenju sveta"
Premijera "Leta iznad kukavičjeg gnezda"
Skrajnuto iz polja znanja
Oleg Novković snima film "Sutra ujutro"
 


     


FastCounter by LinkExchange