GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tragedija u stovarištu otpadnog materijala "Šolc" u Požegi

Radnik poginuo u eksploziji

Branko Jovanović (43) iz sela Srednja Dobrinja kod Požege podlegao povredama od eksplozije dok je autogenim aparatom sekao metalnu cev. Njegov kolega Novica Kovač (57) iz Užica zadobio je lakše povrede

POŽEGA - Branko Jovanović (43) iz sela Srednja Dobrinja kod Požege, radnik stovarišta otpadnog materijala "Šolc" u Požegi, poginuo je u eksploziji koja se juče u 13.20 sati dogodila u krugu ove firme, dok je njegov kolega Novica Kovač (57) iz Užica zadobio je lakše povrede.

Prema prvim podacima istrage, eksplozija se dogodila dok je Kovač, uz asistenciju Jovanovića, autogenim aparatom sekao metalnu cev koja najverovatnije potiče iz vojne fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima, gde je otkupljena kao sekundarna sirovina. Iako istražni organi juče nisu mogli ništa da saopšte o uzroku eksplozije dok se ne obave veštačenja, nezvanično je pomenuta mogućnost da je eksplodirala supstanca nitro-celuloza, koje je bilo u unutrašnjosti cevi i koju je zapalio plamen iz autogenog aparata.

Od siline eksplozije Jovanović je zadobio teške povrede, ali je preminuo u vozilu Hitne pomoći na putu ka užičkoj Bolnici. Kovač je u eksploziji zadobio samo lakše povrede očiju, pa je posle ispiranja pušten kući.
- Eksplozija je bila izuzetno jaka, kao da je u stovarište bačena bomba. Policajci koji su izvršili uviđaj našli su parčad pokidanog metala na oko 200 metara od mesta eksplozije. Prava je sreća što su se u tom momentu svi ostali radnici nalazili na železničkoj stanici u Požegi, gde su u vagone utovarali neki materijal, pa su Jovanović i Kovač praktično bili jedini radnici u krugu - rekao je juče jedan od rukovodilaca stovarišta koji je u momentu eksplozije bio u upravnoj zgradi, na oko 150 metara od mesta na kome se desila nesreća.

Srećom, ni autogeni aparat sa bocama, koji je bio na samo nekoliko metara od mesta na kome je Kovač sekao cev, nije od eksplozije odleteo u vazduh. Jovanović je odbačen nekoliko metara unazad gde je ostala velika lokva krva. Neki od njegovih kolega juče su nam posvedočili da je Jovanović bio jedan od najboljih radnika na stovarištu u kome radi od kraja prošle godine. U krugu je, prema tim pričama, juče popodne ostao gotovo slučajno, dok su svi ostali otišli na železničku stanicu.

Inače, skoro na identičan način, u eksploziji 2002. godine, na istom stovarištu, koje je tada bilo u sastavu druge firme, dvojica radnika zadobila su lakše povrede.

Z. Š.


vesti po rubrikama

^hronika

Radnik poginuo u eksploziji
Sudije arče službena kola
Trojica zemunaca pušteni na slobodu
 


     


FastCounter by LinkExchange