GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Država oštećena izvozom mazuta

M. KOVAČEVIĆ: Problem je u uredbi koja je donesena i koja je davala pravo stranoj kompaniji da za nekih 74 dolara po toni ima jevtiniji mazut od EPS-a. To je strana kompanija vešto iskoristila i, budući da su bili dobro obavešteni da je TE-TO Novi Sad bio u jednoj krizi da proizvodi ili da ide u konzervaciju blokova, i dobili su džabe objekte i džabe radnu snagu

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 5. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima povezanim s tom trgovinom održane 12. marta 2004. godine.

- PREDSEDNIK (A. Vučić): Da bismo razjasnili i ostalim članovima Anketnog odbora i svima, reč je o sednici upravnog odbora.
MILAN KOVAČEVIĆ (predsednik Sindikata EPS-a): Prvi put je došao materijal gde je bio sporan uvoz i prerada mazuta. Na toj sednici dobili smo materijal Ministarstva, s potpisom gospođe Kori Udovički. U tom materijalu je stajalo da je ostvaren neki gubitak za EPS od 1,370.000 evra. S obzirom na to da smo na istoj toj sednici dobili materijal od poslovodstva EPS-a, isti je proračun, bitni su samo ulazni podaci koji su se ubacili u proračun. Na iste te podatke poslovodstvo je napravilo svoj proračun i ispostavilo se da je EPS ostvario dobitak od 2,184.203 dolara. Razlika je 3,5 miliona dolara.

Za nas je bilo vrlo teško da se odlučimo, imajući u vidu da smo dobili materijal, proračun poslovodstva baš na samoj sednici i nismo mogli da se odlučimo kome da damo poverenje. Poslovodstvo je izašlo i sa papirima da su oni imali zahtev prema Ministarstvu finansija i prema Ministarstvu energetike da im se obezbedi ista cena kao što je i za ove strane kompanije EFT i Interfejs. Pošto su nam pokazali ta dokumenta i vidi se da su odbijeni, prišli su jednoj realizaciji i u istom tom materijalu su nam dostavili da bi u slučaju cene mazuta od 196,5 dolara po toni megavat-čas proizveden u TE-TO Novi Sad EPS koštao oko 58 dolara. A da su, recimo, imali onaj drugi ugovor sa 168,9 dolara po toni, tada bi izašlo 44 dolara po megavat-času.

Ako znamo da je tamo stajalo takvo obrazloženje, ispostavilo se da su u isto vreme, kada je radila kompanija EFT i proizvodila, megavat-čas koštao 28,5 do 29 dolara, a EPS bi koštao 58,1 dolara. Znači, istovremeno ista firma EFT proizvodi određenu količinu električne energije u našim proizvodnim jedinicama i istovremeno mi uvozimo preko EFT električnu energiju.

Prema ovom proračunu poslovodstva, ispadne da niti je napravljen gubitak za EPS, a čuo sam da nije napravljen gubitak ni za NIS. NIS je prodao mazut, EPS proizveo struju za EFT i Interfejs i bilo mu je jeftinije da uveze od njih nego da proizvede po ceni mazuta od 196,5 dolara. Sada ispadne da je EPS dobro napravio poslovni rezultat, da je NIS napravio dobar poslovni rezultat, EFT je istovremeno uvozila i izvozila i napravila ogroman profit, u stvari je izgubila samo država, izgubili smo mi svi zajedno, kao potrošači. O tome ne treba ni govoriti.

Gde je ovde problem? Problem je u uredbi koja je doneta i koja je davala pravo stranoj kompaniji da za nekih 74 dolara po toni ima jeftiniji mazut od naše nacionalne kompanije EPS-a. To je strana kompanija vešto iskoristila i budući da su bili dobro obavešteni da je TE-TO Novi Sad bio u jednoj krizi da proizvodi ili da ide u konzervaciju blokova, dobili su džabe objekte i radnu snagu. Za nas je neshvatljivo da naši radnici rade džabe u našim objektima, a da EFT tu proizvodi i izvozi struju i prodaje. Bilo je prilično neshvatljivo i da bi se to razrešilo Upravni odbor je doneo odluku da se napravi komisija na čelu s Draganom Markovićem, Stankom Ivkovićem i Ljubom Maćićem koja je trebalo da proveri kompletan proračun i jednih i drugih i da nam daju izveštaje.

Stvarno je to tako i urađeno. Nekih 10 dana su oni radili. To je prilično složen posao i na kraju je doneta odluka na Upravnom odboru, na osnovu njihovih izveštaja, da nije bila napravljena šteta po EPS, ali da su mogli da se naprave bolji ugovori, da se naterao EFT da plati naše proizvodne kapacitete i radnu snagu koja je radila. To je bilo tako po ovim proračunima i mislim da je najbolje da se još napravi jedna komisija i da se uđe u ozbiljan rad. Ovo je prilično složen problem i treba mnogo da se to odradi da bi čovek mogao da donese pravu odluku i da se opredeli, jer ovakva nekakva odluka će sigurno nekoga oterati u zatvor.

Jednostavno, kada pogledate, to je svega pet odsto od celokupnih ugovora, a opet je to pet odsto uvezene struje u odnosu na 32.000 gigavat-sati. Znači, cifre su relativno male za ovakav gigant kakav je EPS, ali je velika dobit za EFT i Interfejs. Hoću da kažem da je ovo upravo jedna igra da se skrene kompletna pažnja naše javnosti na EPS, a pravi razlog je, a to sa rekao i na Upravnom odboru, Zakon o energetici. Dok se zabavljate sa ovim stvarima proći će zakon, a zakon je najvažniji, jer upravo se vrši procena EPS-a. Pitanje je ko će odrediti tu procenu, kolika će biti ta cifra, da li će biti realna, pošto svi govore kako EPS ne posluje dobro, da neće moći da vrati određene kredite i neke multinacionalne kompanije i banke koje daju ove kredite postaće većinski vlasnici EPS-a. Imali smo iskustva sa tri ministra i dvojicom zamenika i njihove namere su u principu potpuno identične.

- PREDSEDNIK: Da li mislite da je uobičajeno da se u periodu izvoza struje po uslužnoj preradi istovremeno vrši interventni uvoz po uobičajeno višim cenama?
M. KOVAČEVIĆ: To je za nas bilo neshvatljivo i za mene ni sada nije potpuno shvatljivo. Mislim da je osnovna stvar u uredbi, koja je to omogućila toj firmi.

- PREDSEDNIK: Da li je to bila uredba Vlade Republike Srbije?
M. KOVAČEVIĆ: Jeste. Stoji da je nama (EPS-u, prim. ur) 196.

- PREDSEDNIK: Ovo je bilo 122 (za EFT, prim. ur).
M. KOVAČEVIĆ: Da, i kada se proizvede od 196 onda izađe da struja košta 58,1 dolar po megavat času.

- PREDSEDNIK: I onda može da se pronađe rentabilnost ukoliko ide na 122 dolara.
M. KOVAČEVIĆ: Jeste. A vi kada uvozite struju (EPS, prim. ur), uvozite po nižoj ceni, mislim da je tada bila od 28 do 29,5 dolara. Oni su uvezli isto preko EFT i u ovom slučaju je cena bila dobra. EPS faktički nije izgubio, jer nije proizveo po 58, nego je nabavio po 28,5. NIS je bio dobar jer je prodao mazut. Ko je propao? Propali smo isključivo mi kao država i kao tarifni potrošači, a pravi profit odneo je EFT, a to treba da se vidi kroz proračune.

- PREDSEDNIK: Da li ste možda na sednici Upravnog odbora, ili kroz svoj rad u sindikatu ili na bilo koji drugi način tražili da vidite zašto se ide na deponovanje električne energije? Zašto se ide ako mi imamo 181 gigavat-sati deponovanih kod EFT, i na koji način mi do avgusta dođemo do toga da oni imaju kod nas deponovanih 135 ili 235 gigavat-sati, koje ćemo mi njima da izručujemo u vreme kada je struja najskuplja. Dakle, u zimskim mesecima. Da li ste postavljali takvo pitanje?
M. KOVAČEVIĆ: Jesmo. Opet se vraćam na štrajk, u sporazumu posle štrajka napravili smo sporazum sa gospođom Kori i čini mi se u tački 4. stoji da se napravi jedna komisija ispred sindikata, poslovodstva i Ministarstva, koje će da utvrdi određene nepravilnosti u Elektroprivredi, pa i ove o čemu vi govorite. Postojala je već komisija pri Upravnom odboru, s kojom mi nismo bili zadovoljni. Štaviše, do kraja te nedelje moramo da sednemo i da razgovaramo i da se daju članovi te komisije. Mi smo odmah odredili tri člana, trebalo je poslovodstvo da da dva člana i dva člana Ministarstvo. Ni do danas oni nisu dali te članove.

Mi nismo imali mogućnost da uđemo u sve te papire, a želeli smo da se jedanput uđe. Da ljudi da imaju slobodan pristup pa da se vidi šta se radi, jer vrlo je teško ako vam neko da neki materijal, a unutra nisu svi podaci, doneti neki zaključak ili sud. U nekoliko navrata smo se obraćali Ministarstvu, tražeći da se oformi ova Komisija, bili uporni u tome, ali jednostavno nismo uspeli. Ja sam to potezao i na sednici Upravnog odbora.

- MILKO ŠTIMAC: Neke stvari smo čuli prvi put. Recimo, rukovodstvo EPS-a je tražilo od Ministarstva finansija i ekonomije istu cenu kao i EFT i Interfejs, ali je bilo odbijeno.
M. KOVAČEVIĆ: Jeste. Ne sećam se tačno, znam da su nam na sednici Upravnog odbora pokazana tri papira. Jedan je sigurno bio Božidaru Đeliću, jedan je bio naslovljen na Dimitrija Vukčevića, a ne mogu da se setim na koga je treći bio naslovljen. Ne mogu tačno da se setim teksta, ali traženo je da se skine porez Elektroprivredi i da se daje neka niža cena, da bi u proizvodnju struje u TE-TO i odbijena je od nadležnih ministarstava.

- M. ŠTIMAC: Koja je cena bila tada na domaćem tržištu, cena po kojoj se trgovalo mazutom na domaćem tržištu?
M. KOVAČEVIĆ: Ne znam o ceni mazuta. Znam da je za EPS, u ovom slučaju, bila 196. NIS je prodao EFT-u za 122 dolara po toni. Zato EPS nije ušao u ovakvu varijantu proizvodnje električne energije. U drugom slučaju, 169 i 104. Opet iz tog razloga, bilo mu je jeftinije da uveze nego da proizvodi TE-TO sa ovako visokom cenom.

- PREDSEDNIK: Zato su išli u uslužnu preradu mazuta i proizvodnju električne energije.

- M. ŠTIMAC: Pritom je Vlada Republike Srbije donela uredbu kojom je ovaj specifični posao omogućila.
M. KOVAČEVIĆ: Jeste, vlada je donela Uredbu. Tako piše, a vi proverite, mislim da je uredba. Jednostavno, po toj uredbi je EPS dobijao po 196 dolara, a EFT po 122.

Sutra: Kako se koriste devizne rezerve NBS u Evroaksis banci u Moskvi


vesti po rubrikama

^feljton

Država oštećena izvozom mazuta
 


     


FastCounter by LinkExchange