GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Speleolozi iz Zavidovića otkrili prirodni fenomen koji je zainteresovao i sveštenike

Bogorodica izvajana u pećinskom nakitu

Članovi Speleološke sekcije Sportsko-naučno-istraživačkog kluba "Atom" iz Zavidovića, njih tridesetak, početkom ovog meseca, prilikom redovnog obilaska prirodnih lepota u širem rejonu naselja Kamenica, otkrili su prirodni fenomen od kojeg zastaje dah.
Zavidovićki speleolozi dvadesetak godina istražuju ovo područje, međutim ovakav "ulov" nikada pre nisu imali.

Sasvim slučajno, u moru raskošnih pećinskih ukrasa stalagmita pećine nazvane Srednja stijena, primećen je jedan koji neodoljivo podseća na lik majke koja u rukama drži dete.
Stalagmit kojeg je krila Srednja stijena vajan je hiljadama godina, a njegov pronalazak pobudio je pažnju verskih službenika pravoslavne i katoličke veroispovesti, kao i speleologa i drugih naučnika iz cele BiH, pa i Evrope.

- Bili smo iznenađeni prizorom koji je bio pred nama. S obzirom na to da smo imali samo svetlost naših lampi, trebalo nam je vremena da shvatimo kako stalagmit podseća na lik blažene device Marije koja u rukama drži dete. Neobičan pronalazak zaintrigirao je verske službenike, koji su, iznenađeni onim što su videli na fotografijama, poželeli da odu na lice mesta i tamo se uvere u ono što je stvorila priroda - kaže Admir Bajraktarević, predsednik SNIK "Atom".

Pećina u Srednjoj stijeni otkrivena je u maju prošle godine, a nalazi se u širem rejonu Kamenice, koje pripada području budućeg spomenika prirode Tajan. Područje oko planine Tajan, te šire područje Kamenice, obiluje brojnim prirodnim lepotama koje kod zaljubljenika u netaknutu prirodu bude jedinstven osećaj. Kraj je bogat rekama koje u svojim tokovima grade brojne kaskade, a svojom lepotom plene dva vodopada na reci Gostović. Ovim područjem dominira Mašićka stena, čije litice dosežu visinu višu od 250 metara. Jednostavno, celo područje može se nazvati rajem za speleologe.

- Na ovom području imamo Lukinu pećinu u kojoj smo pronašli fosil pećinskog medveda, čija je starost procenjena na oko 15.000 godina. Tu je i jama Atom, koju smo ovog leta za vreme desetodnevnog speleološkog kampa istražili zajedno s kolegama speleolozima iz svih krajeva BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i drugih država - kaže Bajraktarević.

Pronalaskom stalagmita neobičnog oblika, interes ovdašnje javnosti dodatno je porastao, a pećina Srednja stijena, čiji ulaz je sasvim slučajno otkrio lokalni lovac, mesto je za koje danas zna gotovo svako dete u ovom delu BiH.


vesti po rubrikama

^iz eks yu štampe

Bogorodica izvajana u pećinskom nakitu
Homoseksualci beže iz BiH
Onlajn sahrane
Tajni kupci u akciji
Muharem Serbezovski preveo Kuran na romski
 


     


FastCounter by LinkExchange