GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslovodstvo Elektroprivrede Srbije najavljuje restrikcije

Struja skuplja za 20 odsto?

Povremeno isključenje struje je zadnja mera i uvešće se ako se ne obezbedi novac za uvoz

BEOGRAD - Potrošnja električne energije poslednjih dana beleži rekorde i na nivou je one iz najhladnijih zimskih dana. Potrošnja se stalno povećava jer je cena povoljna u odnosu na druge energente, pa je građani najviše koriste. Ukoliko struja ne poskupi u narednim danima za oko 19 do 20 odsto, tokom zime mogli bismo da imamo problema u redovnom snabdevanju potrošača. Restrikcije su zadnja mera i uvešće se ako se ne obezbedi novac za uvoz, upozorio je Dragojlo Bažalac, zamenik direktora EPS-a za poslovni sistem.

Pretplata još u "magli"

Pretplata za RTS prvi put će se pojaviti na računu EPS-a za novembar koji se uručuje u decembru. Još nije jasno kako će se raspodeliti novac koji uplate građani po osnovu zajedničkog računa. "Ovi detalji još nisu razjašnjeni, kao i eventualno oslobađanje od pretplate, i o svemu tome trebalo bi pitati RTS", kažu u EPS-u.

Zoran Manasijević, zamenik direktora EPS-a za tehnički sistem, istakao je da je rast potrošnje u oktobru i novembru poprimio dramatične razmere. "Strah EPS-a od nekontrolisane potrošnje jeftine struje za grejanje i dogrevanje pokazao se opravdanim. U sredu je u Srbiji potrošeno 118 miliona kilovata, što je skoro devet miliona kilovata više od potrošnje u novembru prošle godine kada je temperatura bila za stepen manja", naglasio je Manasijević.

Odluka potrošača da se greju na struju je opravdana jer je ovaj energent najjeftiniji o čemu govore cene struje i inflacija. "Od poskupljenja struje 1. jula 2004. godine cena je veća za 9,5 odsto, dok je inflacija bila 22,5 odsto. Ostali energenti poskupeli su više. Sve naše akcije da se struja racionalno koristi jer je energetska efikasnost u Srbiji najmanja u Evropi nisu uspele. Poskupljenje bi nateralo potrošače da štede struju, a ovako EPS raubuje sitem", istakao je Bažalac i dodao da su svi zahtevi vlade za racionalizacijom poslovanja ispunjeni.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Struja skuplja za 20 odsto?
Tri odsto veći troškovi zajma
"Dandiju" koncesije na Crnom vrhu
 


     


FastCounter by LinkExchange