GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Naši susedi obeležavaju 150 godina od rođenja velikog srpskog naučnika

Hrvatima 2006. u znaku Tesle

ZAGREB - Hrvatska vlada uputila je juče Saboru predlog da 2006. bude proglašena godinom Nikole Tesle, naučnika svetskog glasa. Tesla, srpski naučnik iz Hrvatske, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu kod Gospića, u porodici pravoslavnog prote, a 150-godišnjica njegovog rođenja bila bi obeležena nizom manifestacija, naučnim skupovima i predavanjima u osnovnim i srednjim školama.

U okviru obnove Tesline rodne kuće u Smiljanu, planira se i obnova crkve koja se nalazi pored kuće, a postoji i mogućnost postavljanja Tesline biste u Zagrebu.

U pripreme za obeležavanje godišnjice Teslinog rođenja u Hrvatskoj uključene su i Srpska pravoslavna crkva, srpske organizacije i predstavnici manjinske samouprave, ali i nadležne ustanove iz SCG, kao što je Muzej Nikole Tesle.

Predstavnici muzeja i pomoćnik ministra kulture Srbije Ognjen Humo nedavno su bili u Zagrebu i u kontaktima s rukovodstvom Gospića i kulturnih institucija tom gradu, episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom i Srpskim kulturnim društvom "Prosvjeta" ponudili pomoć i saradnju.

Saradnja bi obuhvatila i gostovanje pokretne izložbe s delom eksponata iz muzeja i omogućavanje da se izlije još jedna kopija Teslinog spomenika, jer je ona iz Gospića uništena.

Opisujući Teslu kao čoveka ispred svog vremena, čije ideje svet još nije do kraja saznao, hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da postoje nagađanja da se u Teslinoj zaostavštini nalazi rešenje bežičnog prenosa energije.


vesti po rubrikama

^vesti

Hrvatima 2006. u znaku Tesle
Vodom iz bunara hladiće zgrade po Podgorici!
Porodila se trinaest puta bez lekara
Gušter u VC šolji
Rekordna suma za "Nagu žutu"
Radikali neće Đinđićevu ulicu
Obnova crkve u Lazarevcu
   


     


FastCounter by LinkExchange