GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Situacija s Kosovom i Metohijom i nije tako crna

Dobri signali iz sveta za SCG

Đorđe Vukadinović: Dobrodošla je bilo čija podrška, ali snage treba usmeriti ka Briselu i SAD, uz realnu, a ne kapitulantsku politiku

BEOGRAD - Koliko god se kod nas malo-malo provlačio defetistički stav prema sudbini Kosova i Metohije, izgleda, da sve, bar na prvi pogled, i nije baš tako crno. Posmatrajući hronološki, samo u poslednjih nekoliko meseci imali smo prilično blagu, u odnosu na prethodne, Rezoluciju Senata SAD o Kosmetu, pa onda veoma dobro i predstavljn i prihvaćen nastup Koštunice u Savetu bezbednosti. Neposredno zatim dobili smo jasno iskazanu podršku Pekinga suverenitetu Srbije. Takođe, nedavno je stigla i pozitivna poruka ruske Dume, a pre neki dan, prilikom posete Koštunice Atini, i nedvosmislena podrška Grčke.

Makajtis: Kratkovida politika

Tomas Makajtis, profesor istorije na čikaškom Univerzitetu Depol, ocenio je da bi eventualno nametanje konačnog rešenja za status Kosova i Metohije bila kratkovida politika i ozbiljna greška, prenosi Tanjug.
- Nametanje rešenja samo da bismo imali rešenje stvara rizik od ponovnog izbijanja sukoba. Ne vidim kratkoročno rešenje za Kosovo i Metohiju", istakao je Makajtis, preneo je britanski radio Bi-Bi-Si. Ističući da je sve manje naklonjen punoj nezavisnosti Kosova i Metohije, američki profesor je dodao da bi povoljnije rešenje bila neka varijanta podele vlasti po kojoj bi "Kosovo imalo autonomiju u Srbiji, tako da, ipak, ne bude reč o dve odvojene države".
Makajtis je dodao da ga brine mogućnost da Kosovo postane potpuno nezavisno, jer bi u tom slučaju, kako je rekao, ta mala država lako mogla da postane kriminalno preduzeće.
- Gde imate organizovani kriminal imate i terorizam - istakao je on, podsećajući da je ovaj region već poznat kao područje za trgovinu ljudima i drogom.

Nedugo zatim, prekjuče, u glavnom gradu Grčke održan je sastanak lidera Grčke, Rumunije i Bugarske koji su veliku pažnju posvetili Kosmetu iako je povod susreta bilo pristupanje ove dve zemlje EU. Predsednici ove tri zemlje, po svemu dosad nama prijateljske, saopštili su da "predstojećem procesu utvrđivanja budućeg statusa Kosova treba pristupiti veoma pažljivo i bez žurbe kako bismo postigli stabilan i trajan rezultat".

Predsednik Rumunije Basesku je razgovor o Kosmetu stavio u kontekst "izuzetne zainteresovanosti tri zemlje za mir na Balkanu, a zaključak je, bar kada je reč o Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj, da će imati jedinstven glas što se tiče rešenja za Kosovo koje treba da bude u skladu sa međunarodnim i standardima EU i odlukama Saveta bezbednosti UN".

- To što čujemo poslednjih dana zaista pokazuje da status Kosmeta ni izdaleka nije konačno rešen i da nije baš sve izgubljeno - kaže za Glas Đorđe Vukadinović, politički analitičar. On pojašnjava da je sumorna atmosfera kod nas stvorena iz više razloga, delom iz straha, delom iz ranijih gorkih iskustava, ali i delovanjem domaćih filijala albanskog i crnogorskog lobija.

- Ipak, treba biti pošten i reći da su signali koji stižu iz sveta dobri, ali da su ipak tiši od onih koji zagovaraju stav da je nezavisnost već završena stvar. Ne smemo da zaboravimo da je ključ rešenja u Briselu i Vašingtonu i da će se pre svih oni pitati, tako da diplomatsku aktivnost moramo usmeriti k njima. Takođe, iskustvo nam govori i da će se oni koji su formalno na našoj strani, kao što su Rusija i Kina, ako nemaju sopstveni interes, ipak na kraju prikloniti stavu Evropske unije i SAD. Dakle, podrška je dobrodošla od bilo koga, ali ne smemo da činimo grešku da nas to, kao nekad Miloševića, zavara. Sve u svemu, moramo i da imamo jedinstven i jasan stav u zemlji o Kosmetu, kao i da vodimo realnu, a ne kapitulantsku politiku i to bi moglo da nas dovede do pozitivnog ishoda - zaključio je Vukadinović.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^tema

Vojnik umro od trovanja?
Dobri signali iz sveta za SCG
Šešelj odbio da se izjasni
Otpremnine svima koji dobrovoljno žele u penziju
 
 


     


FastCounter by LinkExchange