GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tragedija u niškoj kasarni "Bubanjski heroji"

Vojnik umro od trovanja?

- Bojanu Stanojeviću (21) iz sela Vukona, kod Uba, pozlilo u kantini dok je sedeo sa drugovima. Lekari su pola sata pokušavali da ga ožive, ali nije bilo pomoći, rekao je za Glas Radomir Mladenović, istražni sudija Okružnog suda
- Nišu, koji je obavio uviđaj u Porodica preminulog vojnika Bojana Stanojvića juče je bila u šoku, neverici i sumnja u zvaničnu verziju koja im je saopštena

Vojnik Bojan Stanojević (21) iz sela Vukona, kod Uba, umro je pretprošle noći u niškoj Vojnoj bolnici. Vojniku je pozlilo oko 21.10 časova u kasarni "Bubanjski heroji", gde je od septembra bio na odsluženju vojnog roka. Hitno je prebačen na odeljenje intenzivne nege niške Vojne bolnice, gde je ubrzo preminuo.

- Posle večernje prozivke vojnici su prešli u kantinu, gde su pili kafu. Oko 21 sat Stanojević je odjednom ustao, naslonio se na šporet, a onda pao. Drugovi su pokušali da mu pruže pomoć, vozilom Hitne pomoći je prevezen u Vojnu bolnicu, ali je u 22.35 konstatovana smrt. Skoro pola sata lekari su pokušavali da ga ožive, ali vojniku nije bilo pomoći - rekao je za Glas Radomir Mladenović, istražni sudija Okružnog suda u Nišu, koji je obavio uviđaj.

Upucan potpukovnik

"U Ulici mirijevski venac u Beogradu, u svom stanu, preksinoć oko 17.15 časova potpukovnik iz Komande Vazduhoplovnih snaga i protivvazdušne odbrane zadobio je prostrelnu ranu grudnog koša", rekao je ministar odbrane.
Ministar Stanković je naveo da je potpukovnik, čije ime nije saopštio, prevezen u Urgentni centar, gde je operisan i dodao da je povređeni trenutno van životne opasnosti.

Kako su istražnom sudiji saopštili njegovi drugovi iz vojske, Stanojević nije pokazivao znake nekakvog oboljenja. Nije pušio, niti pio i bavio se sportom.
- Toga jutra bio je na pregledu kod lekara. Doduše, zbog problema sa mladalačkim bubuljicama. Lekar mu je prepisao kreme, i tada nisu primećeni simptomi neke bolesti - kaže Mladenović.

Istražni sudija naložio je obdukciju Stanojevićevog tela u Zavodu za sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.
Ministar odbrane SCG Zoran Stanković izjavio je juče da je pripadnik kopnenih snaga VSCG Bojan Stanojević (21) preminuo u niškoj Vojnoj bolnici.

- Na osnovu prvih saznanja, vojniku je pozlilo u vreme pripreme za povečerje, u prostorijama jedinice - rekao je ministar Stanković na konferenciji za novinare.

Porodica preminulog vojnika Bojana Stanojevića juče je bila u šoku i neverici i sumnja u zvaničnu verziju koja im je saopštena.
- Moj sin je ubijen, pa zašto mi ne daju da vidim svoje mrtvo dete - skrhana bolom kaže majka Savjeta Stanojević. I rođaci i komšije su bili u šoku. Svi potvrđuju da je Bojan bio zdrav mladić. Majka kaže da su pre podne došli iz valjevske kasarne pukovnik i lekar i saopštili tragičnu vest.

- Rečeno nam je da je Bojan jednostavno pao i umro. Tada su nam obećali da možemo odmah krenuti na VMA da ga vidimo, gde je u toku jutra prebačen. Međutim, ubrzo su ponovo došli iz Valjeva i saopštili da će biti rađena obdukcija i da ne možemo videti Bojana, a da će rezultati obdukcije biti gotovi za sedam dana - kaže majka Savjeta, kojoj je saopšteno da vojni istražni sudija ne dozvoljava da vide telo.
Ona se priseća da se sa Bojanom poslednji put čula pre tri dana i kaže da ne zna šta joj je bilo preksinoć, kada je inače redovno trebalo da ga pozove, a nije.

- Kao pred neku nesreću kad se ne da, kao da sam naslutila - kaže Savjeta. Ona dodaje da Bojan nije bio razmaženo dete, jer je bio treći po redu, ima starijeg brata i sestru, a otac im je umro kad su bili mali. Majka kaže da se Bojan nije libio nikakvog rada, kako i priliči momcima u selu, pa je pored seoskih poslova, s bratom radio i keramiku, a skoro je položio i vozački ispit. U vojsku je otišao pre dva meseca, a majka kaže da se neprekidno žalio na loše uslove.

- Iako nije bio razmažen, svaki put kada se čujemo, govorio je da ne može više da izdrži iživljavanje nadređenih, da je hrana katastrofalna i uslovi jezivi, ali sam mislila da će se stvari sleći. Kada bih znala da je umro prirodnom smrću i da ga je Gospod uzeo, pa da mi bude lakše - kroz lelek govori majka.
Rođaci i komšije su puni hvale za, kako kažu, dete koje je bilo izuzetno po svemu.

Trovanje hranom u kasarnama "Bubanjski heroji" i "Pantelej"

Upravnik niške vojne bolnice Sreten Milenković potvrdio je da je jedan vojnik preksinoć primljen u tu bolnicu sa simptomima trovanja hranom, a da se tridesetak vojnika javilo u stacionar sa sličnim simptomima, prenosi Fonet.
"Jedan vojnik iz niške kasarne primljen je preksinoć na infektivnu kliniku u vojnoj bolnici sa simptomima trovanja hranom. Osećao je mučninu i povraćao", rekao je on za Fonet. "Još uvek nisu stigli konačni rezultati, tako da ne možemo da tvrdimo da li je reč o trovanju hranom ili virusnoj infekciji", dodao je Milenković. On je kazao da ima saznanja da se tridesetak vojnika juče javilo u stacionar Kopnenih snaga bezbednosti, žaleći se na mučninu, a pojedini i na povišenu temperaturu.
Upravnik Vojne bolnice je rekao da je reč o vojnicima iz kasarni "Bubanjski heroji" i "Pantelej".
Milenković je još rekao da u kasarni u Aleksincu nisu zabeleženi slučajevi trovanja hranom, ali je naglasio da se u poslednje vreme povećao broj vojnika iz niških kasarni koji imaju te simptome.

G. J.


vesti po rubrikama

^tema

Vojnik umro od trovanja?
Dobri signali iz sveta za SCG
Šešelj odbio da se izjasni
Otpremnine svima koji dobrovoljno žele u penziju
 
 


     


FastCounter by LinkExchange