GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sedma noć nemira u Francuskoj koji sve više podsećaju na rat

Huligani napali stanicu policije

Goreli gimnazija, obdaništa, autobus, kontejneri, 40 automobila, salon "Renoa"...

PARIZ - Talas nasilja u predgrađima Pariza nastavljen je i preksinoć, sedmu noć zaredom, uprkos naporima francuske vlade da reši problem.

Najteže nasilje zabeleženo je u Sen Deniju, severoistočno od Pariza, mestu u kojem u siromaštvu žive brojni imigranti. U toj oblasti je u noći između srede i četvrtka zapaljeno četrdesetak automobila, a uhapšene su 33 osobe zbog uništavanja javnog dobra, nedozvoljenog nošenja oružja i posedovanja zapaljivih materija. Goreli su autobus, više desetina kontejnera za otpatke, jedno automobilsko predstavništvo, gimnazija, dva obdaništa, a napadnute su i policijska stanica i banka. Policajci su intervenisali 74 puta i ispaljivali granate sa suzavcem na grupe huligana koji su ih zasipali kamenicama.

Sukobi i u vladi

Talas nasilja zaoštrio je rivalstvo između ministra Sarkozija i premijera Dominika de Vilpena. Obojica će, najverovatnije, biti predsednički kandidati na izborima 2007. Dok Sarkozi važi za zagovornika "čvrste ruke", De Vilpen je za sprovođenje zakona, u kombinaciji s dijalogom. Obojica su otkazali putovanja u inostranstvo.

U grupama napadača, koji deluju kao sve organizovanija "gradska gerila" obično ima 10-15 mladih ljudi, prenose francuski mediji. Od početka nereda, koji su izbili 27. oktobra, uništeno je 228 automobila. U izveštaju policije navodi se da su huligani u predgrađu Olne-su-boa "Motolovljevim koktelima" zapalili predstavništvo "Renoa" i kamenicama napali vatrogasce koji su došli da ugase požar. U istom mestu u toku noći napadnuta je i lokalna stanica policije. U naselju Blan meznil zapaljena je gimnazija i napadnut autobus iz kojeg su putnici uspeli da izađu pre no što je na njega bačen "Motolovljev koktel". U naselju Bobinji napadnut je trgovinski centar čiji su izlozi porazbijani, a nekoliko prodavaca je ranjeno, dok je u naselju Sevran napadnuta banka.

U nekim predgrađima mladi ljudi lutaju ulicama naoružani motkama. Nije pomoglo ni to što su francuski ministri održali hitan sastanak, a predsednik Žak Širak pozvao na uspostavljanje mira. Jedan od učesnika sednice vlade, mlađi ministar Aziz Begag, ranije je javno kritikovao šefa MUP-Nikolu Sarkozija zbog toga što je učesnike nereda nazvao ološem. Predsednik Širak je upozorio da situacija u Parizu i okolini postaje opasna i pozvao građane na mir, a ministrima je preporučio da zakon treba primenjivati "čvrsto, ali u duhu dijaloga i poštovanja".

Nemiri su izbili u četvrtak, 27. oktobra, pošto su tinejdžeri Zijad (17) i Banu (15) poginuli u kvartu Kliši-su-boa kada su se, navodno bežeći od policije, popeli na zid jedne trafostanice i pali na transformator. Francuske vlasti tvrde da za mladićima nije bilo policijske potere. Jake policijske snage, angažovane na suzbijanju nereda, već osmi dan su na udaru grupa mahom mlađih muslimana koji su pozvali na osvetu zbog smrti tinejdžera. Čitav slučaj je dobio i razmere verskog sukoba, pošto je prilikom policijske akcije suzbijanja nereda u nedelju bačen suzavac na jednu džamiju.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Huligani napali stanicu policije
Berluskoni: Italija, to sam ja
Kvarne lazanje desetkovale čuvare reda
 


     


FastCounter by LinkExchange