GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Anica Dobra o izazovima uloge u kostimiranoj komediji "Ivkova slava"

Osmeh i haljina za premijeru

Nisam uzbuđena kao nekada, razmišljam o garderobi, kako plasirati dobro odrađen posao. Srećna sam što ponovo glumim na srpskom

U filmu Zdravka Šotre "Ivkova slava", koji je premijerno prikazan sinoć u Velikoj dvorani Centra "Sava", Anica Dobra ne igra ni glavnu ni epizodu ulogu. Jednostavno, njena uloga je upečatljiva, pamti se. Gospođa Sika je udovica koja ima ćerku za udaju Mariolu, a u čipkastim bluzama i raskošnim libadima građanske klase u usponu izgleda zanosno. Konzervativna je onoliko koliko je mudro, da ne bode oči okolini. Na serenadu pod prozorom upućenu majci i ćerki ni ona nije ravnodušna. Ipak, ćerku disciplinuje varjačom, čiji udarci manje podsećaju na vaspitnu meru, a više na prebiranje po nekom muzičkom instrumentu.

Sa novinarske projekcije, gde je film prvi put gledala, Anica Dobra je izašla "jako zadovoljna".
- Film me nije samo nasmejao nego i dirnuo. "Ivkova slava" nije samo komedija već sadrži i dozu tuge i ozbiljnosti.

Igrati prvi put u kostimiranom filmu za Anicu Dobru jeste bio izazov, ali zahvalan.
- Najviše sam uživala u činjenici da posle mnogo godina sa prijateljima glumim na srpskom jeziku. Nema se utisak da sam imala veliku pauzu, ja sam tu, u Beogradu, viđamo se, pojavljujem se, ali od moje poslednje uloge u domaćem filmu "Nataša" prošlo je pet-šest godina.

Reditelj je imao svoju viziju lika, a Anica, za koju se nekako po inerciji, pre svega, vezuje lik urbane heroine, nije se protivila onome što je zahtevao.
- Ofarbali su mi kosu, uskočila sam u kostim, bavila se držanjem, moralnim načelima lika, vremenomÖTo je ono što se zove rad na ulozi. Za dobar ishod uvek je odlučujuće koji su odnosi među glumcima, šta vam je cilj, šta hoćete da kažete... Ovo je ekipa glumaca koja se dobro poznaje, pa su u razgovorima sinula neka sjajna rešenja. Dugo me nije bilo, kao glumica želim da se razvijam, osvajam nove prostore... Ne bih volela da budem poistovećena sa bilo kojim profilom.

"Ivkova slava" je za Anicu Dobru otvorila sezonu kostimiranih filmova. Ovih dana počinje snimanje filma o Milevi Ajnštajn, koji će režirati Novosađanin Miloš Jovanović. Igrati prvu Srpkinju na Politehničkoj akademiji u Beču, koja je pored vanrednog dara i sposobnosti većih od njenog životnog saputnika Alberta Ajnštajna, ostala celog života u njegovoj senci - krupan je izazov.
- Pre dve godine za mene nepoznati reditelj ponudio mi je scenario. U međuvremenu smo se mnogo puta sreli, dugo razgovarali, film se pretvorio u ozbiljan projekat. Miloš Jovanović je svojim prvencem "Memo" dokazao senzibilitet za velike teme. Mnogo očekujem od ovog filma. U ovoj sezoni ćemo snimiti samo jedan deo, a onda putujem u Južnoafričku republiku, gde radim jedan nemački komercijalni film sa savremenom tematikom. U pozorištu me nema - kratko komentariše svoje odsustvo sa scene Anica Dobra i kaže da bi se rado "vratila u kutiju". Premijeru "Ivkove slave" dočekuje vrlo pribrano.

- Još sam na Akademiji naučila da je premijera dan koji treba normalno provesti, a ne u zaveri. Ipak, kada sam bila mlada, bila sam mnogo više uzbuđena. Danas živim brže i smatram da je moj zadatak da dobro odrađen posao adekvatno predstavim. To znači da razmišljam o garderobi, nastupu, izjavama, smešku... Sve to služi tome da svi zajedno probamo da vratimo publiku u bioskope i da domaći film ne bude otpisan. Velika je borba za publiku svuda u svetu, američki blokbasteri su svuda preuzeli primat.

Da li bi u ovakvoj produkciji, na rubu otpisane, Anica postigla status zvezde, kakva je bila osamdesetih i ranih devedesetih?
- Ne pristajem na kompliment "zvezda". Činjenica je da je ranije sve išlo sporije, radilo se temeljnije, takav je bio ritam života. Bila je veća zemlja, više ljudi, čovek je imao više šanse da se iskaže. Danas je jednostavno sve brže. I mi koji imamo nivo, ako ne ispratimo vreme, ako ne idemo današnjim koracima, izgubićemo se. Treba biti moderan, pratiti duh vremena. Jedino tako se opstaje - kaže Anica Dobra, čija bi fotografija sa novinarske projekcije (kačket, plava kosa, uske farmerke, savršena figura, kaubojske čizme) mogla da bude objavljena na naslovnoj strani bilo kog prestižnog modnog magazina.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Osmeh i haljina za premijeru
Počinje Festival čembala
Premijera Gogoljeve "Ženidbe"
 


     


FastCounter by LinkExchange