GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Nedostaju podaci o izvozu mazuta

B. POMORIŠKI: Koliko ja znam, to je pitanje tržišta. Mi možemo da napravimo i takvu vrstu analize. Ja bi je, da sam na vašem mestu, uradio. Imate osposobljenih kuća koje vam to vrlo lako naprave, naprave aproksimaciju cena po mesecima, po tipovima, po određenim uslovima iz ugovora

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 5. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima povezanim sa tom trgovinom održane 12. marta 2004. godine.

- DRAGAN. S. JOVANOVIĆ (član Anketnog odbora u ime SPS-a): Juče smo čuli podatak da je u prošloj godini za potrebe EPS-a NIS isporučio 300.000 tona mazuta. Prema nekim mojim prethodnim saznanjima, reč je o jednoj jako velikoj količini. Ne sumnjam da je podatak ispravan, pa u tom smislu samo opominjem da smo mi na prethodnim zasedanjima konstatovali da se traže od EPS-a planovi, bilansi, izveštaji o poslovanju. Nismo to još dobili, a ovo su podaci koje bi trebalo proveriti u tim papirima.
-
PREDSEDNIK (A. Vučić): Samo da vas obavestim, upućeni su zahtevi, obavešten sam juče o tome, ali materijale još nismo dobili.

- SLOBODAN MIHAJLOVIĆ (član Anketnog odbora u ime DS-a): Samo zato očekivao sam da ćemo dobiti cene po kojima je izvezen taj mazut, jer to je ključna stavka ovog spora u vezi sa ovim ugovorom od 104 dolara po toni, sa cenama koje su bile reper u to vreme, oko 80 do 90 dolara i 117, kako je procenila interna unutrašnja komisija. Ono što imamo od podataka u vezi sa izvoznom cenom od 124 dolara, što je podatak Ministarstva rudarstva i energetike, ključno je i logično pitanje koja se nameće iz onoga ko je pažljivo slušao sve ove diskusije, po kojoj ceni je izvezen mazut tokom 2002, 2003. godine.

- BRANISLAV POMORIŠKI (predsednik Upravnog odbora NIS-a): To nije tajna.

- S. MIHAJLOVIĆ: Oko toga ima malo problema. Ovde imamo stenograme sa jučerašnjeg sastanka gde na moje pitanje da li je izvoza bilo, generalni direktor NIS-a odgovara "nije bilo nikakvog izvoza". Izvozni aranžmani koji su postojali bili su ili čak možda nije korektno reći preko televizije, na neki način su stavljeni u drugi plan. U prošloj godini iznosi svega 40 miliona dolara, itd. Znači, stekao sam utisak da je taj posao koji je određen na nivou cene od 104 dolara po toni bio jedini u to vreme, a posle toga ga nije bilo. Vi sada korektno ispravljate da je to bilo. Verovatno imate podatke za to i sada ostajemo opet dužni javnosti jedan podatak - po kojoj ceni. Nas ovde interesuje da li je taj posao od 104 dolara po toni bio realan posao, da li je to, kao što je rekao gospodin Vukčević, da je izuzetno profesionalno zadovoljan.
B. POMORIŠKI: Ja ću vam pomoći. Uzmu se ugovori pa se vidi.


- S. MIHAJLOVIĆ: Vi ste rekli, NIS je kompanija od 18.500 ljudi. EPS je od 60.000 ljudi, pa je mnogo teže doći do nekih stari, ali to skidanje nadležnosti s jednog na drugog, mislim da ovde treba, ja isto nisam stručnjak, ali ovo su neke elementarne stvari, vi ste ekonomista po struci, profesionalac, vi biste isto pitali što i ja.
B. POMORIŠKI: Da, ali bi razumeo ako čovek kaže ne zna, jer nije dužan da zna. Ima ko je dužan.

- S. MIHAJLOVIĆ: Četrnaest miliona razlike između dva izveštaja je tako ogromna razlika da nijedan stručnjak ne može to razumeti.
B. POMORIŠKI: Znam, ali ne morate mene uveravati u to.

- S. MIHAJLOVIĆ: Zato sam vas pitao. U vezi s tim, ova razlika između izvozne domaće cene je toliko laička i ne uporebljavamo je, samo pravimo razliku između izvoznih cena u to vreme i nikako da dođemo do tih podataka.
B. POMORIŠKI: Koliko ja znam, to je pitanje tržišta. To ide gore-dole. Mi možemo da napravimo i takvu vrstu analize. Ja bi je, da sam na vašem mestu, uradio. Imate osposobljenih kuća koje vam to vrlo lako naprave, naprave aproksimaciju cena po mesecima, po tipovima, po određenim uslovima iz ugovora.

- S. MIHAJLOVIĆ: Znate, ja sam prihvatio izveštaj Ministarstva koje sam smatrao da je nadležno i merodavno.
B. POMORIŠKI: Ja sam mnogo šta mislio. Ta su ministarstva nasleđena i tu ja gospođu Kori i razumem. Ona je o tome govorila možda najviše. Kada sam ušao u Ministarstvo ja sam mislio da kada uđeš u Ministarstvo da ćeš da se spotakneš koliko je to veliko. Uđete i nađete tamo 10 ljudi koji su pristali da ostanu da rade za 10.000,00 dinara.

- S. MIHAJLOVIĆ: Istovremeno imate i NIS kompaniju sa gomilom nadležnosti. Niko ne zna šta je čiji posao, od generalnog direktora koji ne zna da je bilo izvoza, od vas predsednika Upravnog odbora koji se držite Statuta, onih stvari koje su nadležnost Upravnog odbora - do predsednika Nadzornog odbora i koga sve ne, gde se njihov delokrug završava tačno tamo jednom linijom odvojeno i gde celina ne postoji.
U takvoj celini je bilo moguće napraviti bilo kakav posao, pa možda i ovaj o kome pričamo već nekoliko dana, gde je po jednom izveštaju, ne ulazeći u profesionalnost tog izveštaja, šteta za NIS 7,5 miliona dolara. Znate, kolike su to pare? Neka nije 7,5 miliona. Pogledajte kontradiktorne izveštaje Nadzornog odbora koji ide u drugom smeru.
B. POMORIŠKI: Ja sa velikim iščekivanjem očekujem vaš nalaz gde kao svaki građanin ove zemlje želim da vidim o čemu se radi. Ali, kao ozbiljan čovek moram da uvažim svaki argument. Ako prihvatite i ako smem to da kažem vidite da se isključivo držim nadležnosti koje imam i pokušavam kao čovek da pomognem tamo gde mislim da mogu.

- PREDSEDNIK: Kod same priče o različitim izveštajima Sektora za internu kontrolu i Nadzornog odbora - da li je moguće i da li vam liči na nešto što bi se moglo nazvati normalnim u vođenju bilo kakve poslovne politike, razlika u utvrđivanju gubitka, odnosno dobiti u visini od 15 miliona dolara.
B. POMORIŠKI: Nije normalno.

- PREDSEDNIK: Da li je bilo potrebno da se u isti posao, govorim o izveštaju Nadzornog odbora koji je potpisao gospodin Đurica, da se nastavi sa celim ciklusom, ili se ovaj prvi posao mogao sagledavati odvojeno? Da li se moglo nastaviti i obračunavati dobitak na taj način što bi se devize dobile na neki drugi način, ušle u kupovinu sirove nafte, preradu, benzin, prodaju i sve što je išlo za tim i što se uračunalo u toliku zaradu. Mene interesuje to što su sve zajedno računali, kakve to veze ima sa prodajom mazuta, odnosno zanima me da li postoje tačni podaci da li su baš te devize iskorišćene za ove poslove o kojima je kasnije bilo reči i da li to može da se dobije u NIS-u.
B. POMORIŠKI: Pitanje se svelo na ono prvo - da li je normalno da se taj posao posmatra u preseku ili da se posmatra u celini. Za mene je normalno da se posmatra u celini. Drugo, normalno je da ga posmatramo iz svih uglova i treće, normalno je da posmatramo od početka do kraja, a to znači od 2001. do 2003. godine. To mi je normalno, a to nije ništa teško, ni nemoguće. To može da uradi neko ko je za to osposobljen, jer to vam je kao kod lekara. Ako vam je dete bolesno ići ćete kod pet lekara, a nećete verovati jednom.

Sutra: Zbog Uredbe Vlade Srbije mazut skuplji za EPS nego za strane firme


vesti po rubrikama

^feljton

Nedostaju podaci o izvozu mazuta
 


     


FastCounter by LinkExchange