GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministri rekli pa porekli da ima para za isplatu dugova

Penzioneri ostaju "kratkih rukava"

Ukupan dug najstarijoj populaciji je 43,5 milijardi dinara i trebalo je da bude isplaćen u naredne tri godine

BEOGRAD - Iako su ministri za finansije, rad i zapošljavanje Mlađan Dinkić i Slobodan Lalović više meseci obećavali penzionerima da će zaostale dugove država početi da otplaćuje već od naredne godine, ta šarena laža nije dugo trajala. Naime, Vlada Srbije, i pored obećanja, neće uspeti da uštedi dodatna sredstva u budžetu čije troškove značajno povećava usvojeni Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju.

Dakle, od isplate zaostalih dugova penzionerima i poljoprivrednicima nema ništa, u suprotnom Međunarodni monetarni fond neće odobriti šestu reviziju trogodišnjeg finansijskog aranžmana, a dug prema Pariskom klubu od 700 miliona dolara neće biti otpisan.

Manje plate i u javnim preduzećima

Pored penzionera, zadovoljni primanjima u narednoj godini neće biti ni radnici u javnim preduzećima, jer im zarade mogu rasti onoliko koliko firme uštede zbog otpuštanja radnika. To znači da će im plate, čak iako se nominalno uvećaju, realno rasti ispod nivoa inflacije, odnosno padati.

To je potvrdio i resorni ministar Slobodan Lalović. On je, kako prenosi list Danas, rekao da su se zamerke MMF-a svele na najavljenu isplatu duga penzionerima. "Vlada Srbije teško će moći da nađe uštede u budžetu. Verovatno ćemo razmotriti mogućnost pomeranja roka dospeća obveznica na narednu 2007. godinu. Kontradiktorna je činjenica da ćemo prema Predlogu budžeta imati veliki suficit u narednoj godini, a da ta sredstva ne možemo da koristimo", rekao je Lalović i dodao da decembar nije realan rok za završetak aranžmana sa MMF-om.

Lalović, koji je pre samo sedam dana uveravao da je sa MMF-om pronađeno rešenje za veće rashode zbog Zakona o penzijama i da će sa Fondom sigurno biti postignut aranžman u predviđenom roku, sada je istakao da ukoliko iz tehničkih razloga aranžman ne bude okončan u decembru, svakako ga "moramo završiti odmah posle Nove godine". - Ako ni tada ne bude okončan, suočićemo se s velikim problemom - upozorio je on.

A ukupan dug prema penzionerima iznosi 43,5 milijardi dinara i trebalo je da se isplati u naredne tri godine. Od te sume, dug koji je trebalo da bude isplaćen u 2006. godini iznosi 12 milijardi dinara. Država svakom penzioneru duguje jednu i po penziju. Poljoprivrednicima se duguje 20 milijardi dinara ili 20,5 penzija, a planirano je da im se cela suma isplati u narednih pet godina. Ti dugovi nastali su krajem devedesetih i početkom 2000. godine. Poslednji put napravljen je zaostatak u isplati penzija februara 2001. godine, kada nisu dobili pola penzije.

Dakle, tek sada se jasno vide posledice usvajanja Zakona o penzijama. Penzioneri su njime dobili nešto veće penzije 2006. godine, ali su na drugoj strani možda izgubili i više.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Penzioneri ostaju "kratkih rukava"
Skuplje i teže do kredita
 


     


FastCounter by LinkExchange