GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


DS optužuje Vladu Srbije za nestručnost čak i u "prepisivanju zakona"

Lažne vakcine i za političare

Lažni tetanus primio i Milan Marković, potpredsednik Skupštine, ali neće imati koga da tuži jer zakon to ne predviđa

BEOGRAD - Poslanička grupa Demokratske stranke optužila je juče Vladu Srbije za "nedostatak stručnih kapaciteta", jer parlamentu šalje na usvajanje loše i nemarno prepisane zakone iz evropskog zakonodavstva, ili propise koji su međusobno sukobljeni. Konkretan povod za napad za nestručnost vladine administracije bio je predlog zakona o odgovornosti proizvođača robe sa nedostatkom, koji će ovih dana biti usvojen. Zakon je, prema tvrdnjama prof. dr Dragora Hibera, manjkav, mada je ispratio deo evropske direktive.

- Zbog toga se teško može doći do odgovornih za lažne vakcine tetanusa, koje su bile na našem tržištu. Pitanje je sada ko će pacijentima da nadoknadi štetu, ako je zakon predvideo da su odgovorni samo proizvođač i uvoznik, a ne i distributer. U slučaju s vakcinama tetanusa zna se samo ko je bio distributer - izjavio je Hiber na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije.

- Ne samo što je zakon loše prepisan i što je ispušten deo, već je deo o odgovornosti za distribuciju već predviđen u važećem zakonu o obligacionim odnosima, tako da postoji problem sukoba normi - upozorio je Hiber, navodeći da je Srbija još pre 30 godina bila jedna od prvih evropskih zemalja koja je propisala odgovornost distributera za štetu od nekog proizvoda.

"Žrtva" lažnih vakcina tetanusa bio je potpredsednik Skupštine Milan Marković, koji je to nedavno priznao novinaru Glasa, ali nije želeo da se njegov slučaj javno pominje.

- Strašno sam se iznervirao kada sam u novinama pročitao da su vakcine lažne, a ja sam je nedavno primio. To je stvarno užasno neodgovorno. Čist bezobrazluk, ma nemam reči - rakao nam je tada Marković.

Iako oštećen, Marković međutim neće moći da podnese tužbu i traži odštetu, jer distributer nije odgovoran za plasman lažnog proizvoda.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Lažne vakcine i za političare
Lončarević ponovo obmanjuje javnost
Učitelji krivi što se mnogo uči?
 


     


FastCounter by LinkExchange