GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 4. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Brojni problemi u palilulskom naselju Preliv kod Besnog Foka

Jel' i ovo Beograd?

Koliko pešače deca iz Preliva do škole, zašto meštanima kola "traju" tri meseca i čime je zaražena šuma u Besnom Foku

Nas ovde može da nađe samo policija! I to kad nismo krivi! Ni Hitna neće ovuda! - priča Ljilja Živković iz naselja Preliv. - Stalno idem peške, ne samo ja, ceo Preliv. Od Besnog Foka do moje kuće ima dva i po kilometra, od toga 500 metara nema ni makadama.

Jedan deo puta ponekad je sačeka bivši muž, pa je odbaci do kuće. Usput prolazi i pored komšija kod broja 93, braće Živković. Desimir je invalid i zatekli smo ga kako kruni kukuruz. Kreće se uz pomoć dva štapa. Kolica, sve i da hoće, ne bi mogao da koristi po neravnom terenu.

U naselju Preliv, kažu, ima oko 80 kuća. Do najudaljenije, iz naselja Besni Fok, ima oko pet kilometara. Mada po neravnom putu, koji odvaljuje bubrege, imate utisak da se kilometri nižu i posle petog. Sa makadamskog puta račvaju se oni takozvani letnji putevi. Ali, to su i zimski... Jedini putevi. Struju su meštani dobili pre 25 godina. Vodu je o svom trošku uvelo jedva pet domaćina, ostali se snabdevaju iz bunara. Žutu vodu neki dobijaju i pritiskom na dugme, toliko su se "modernizovali". Telefone imaju, sedmocifreni brojevi počinju osmicom, a impulsi daleko kraći nego "drugde u civilizaciji".

Ovo nije tipično naselje. Kuće su raštrkane, nema prodavnica, ni lekara. Škole takođe nema, samo dokle pogled seže, baškare se njive. Neke pripadaju PKB-u, neke su privatno vlasništvo. I kao da, lagano, uplovljavate u neki drugi svet. Kraj puta "odumrle" pomoćne mašine, nekoliko krava "zagubilo" se u već osušenom kukuruzu. Malo dalje, po strnjištu, ovce prebiraju po njivi, dok njihov pastir, penzionisani vozač GSP-a, sa zimskom kapom na glavi, nakrivljenom kao da je šešir, opušteno šeta za njima.

Ne razbijajte školske prozore!

Učitelj prvačića, Dragan Bogdanov, kaže da školi "Olga Petrov", podstanaru u zgradi vrtića, nedostaje sala za fizičko.
- Vodite računa da ne razbijete prozor! Nemamo para da ga zamenimo! - upozorava decu uča, dok oni nastavljaju igru sami.
- Ovaj središnji deo možemo da preuredimo u salu, samo nam trebaju harmonika vrata da ih "razvučemo" između stubova. Kupili bismo možda i jedan koš i kad je loše vreme, ovo je sasvim dovoljno prostora za toliko dece - smatra uča. A njih u četiri razreda ima 45.
- Učitelju, neće da vežbaju! - požalio se učin mali zamenik. - Ma, ko to neće?! - Devojčice, sve!

U daljini, promiču vozila na Zrenjaninskom putu, ali buka je daleko. "Pa, ja bih ostala nepismena da sam ovde živela", komentariše koleginica iz jednog dnevnog lista, misleći pritom na zabačenost mesta. Dečica su ovde "zdravo rumena", uglavnom zato što "šipče" do škole i dnevno pređu i desetak kilometara. Iz Preliva ima petnaestak školaraca. U školu u Besnom Foku, do četvrtog razreda, ide njih četvoro. Ćerka Dušana Kaplara, sedmogodišnja Ivana, ima tu "privilegiju" da je tata nosi do škole. Ili je "spakuje" na krkače.

- Nosim je kad je vreme loše, kad ima blata, snega... Leti uglavnom palim traktor, mada je za ovakav put potreban neki kvalitetniji prevoz. Pa, kola nam traju tri, četiri meseca! - priča Dušan. - U zadnje vreme se doseljavaju uglavnom izbeglice, jeftinija je zemlja nego svugde, nema puta! Nema ničega! Ivanin učitelj Dragan kaže da dete ima malo problema sa socijalizacijom, povučena je. Priča on dalje da decu, u dogovoru s roditeljima, pušta ranije kući. Pre mraka, da ne bi "zanoćili" u Besnom Foku, ili kada imaju siguran prevoz do kuće.

Dušan Kaplar priča kako i današnji klinci imaju istu taktiku kao i on nekada.
- Ovi stariji, koji idu u Padinsku Skelu u školu, idu prečicom preko njiva. Pa kad je blatnjavo i kaljavo, čizme ostavljaju kod komšija u Besnom Foku. Dok im ne dosade! Onda nađu drugu "žrtvu"! Obuću pokriju kesom, da ne kisne. To je tehnika, tako sam i ja radio! - kaže Dušan. - Kad idu ujutru u školu, u Padinsku Skelu, nastava počinje u osam. Ja radim od sedam. Oni onda moraju da ustaju ranije, da bi krenuli sa mnom u 6.30, i onda ih ostavim u kolima da se ne mrznu dok čekaju autobus - na priču se nadovezuje tata Dejana Bognara i stric Aleksandre i Aleksandra.

A to što deca "bazaju" njivama i šumama, nije i jedini problem! Na jedva sto metara od škole u Besnom Foku "vreba" fekalna jama. Obližnja šuma pretvorena je u septičku jamu! Tu se izliva kanalizacija iz polovine domova Besnofočana, koji naravno nemaju kanalizacionu mrežu. Jedne godine smrzla jama, deca htela da se klizaju, pa je jedan malac upao u prljavštinu! Zaradio je upalu pluća.
- Postoji jedno "jezero" gde se odvodi fekalna voda iz štala. PKB nam je dao odobrenje da se tu priključimo, ali negde je zapelo, ostalo nam je oko sto metara da bismo se priključili. Sve imamo, cevi... al' i dalje strada šuma. Komarci ovde leti caruju. Ovo je prava mrtva priroda! Smrdi kad je tmurno vreme, pre kiše, posle kiše, kad duva... Jama se širi maltene do Zrenjaninskog puta - priča Ivica Stojković, žitelj Besnog Foka i predsednik ogranka Udruženja "Dunavski venac".

Sudeći po GUP-u i po onoj tabli postavljenoj uoči Evropskog prvenstva u košarci, tamo negde pre Grede, koja obaveštava da stupate na teritoriju Beograda, Preliv nije ni blizu prestonici. Ali, ovo ipak jeste deo opštine Palilula!

J. Vučić


vesti po rubrikama

^Beograd

Jel' i ovo Beograd?
Uzrok smrti embolija pluća?
Nagrade plaćene skupim madracima
Asfaltiranje u krugu Kliničkog centra
Tajne beogradskog podzemlja
Odloženo objavljivanje rezultata konkursa
Sinoć u Beogradu: Magija ponavljanja istog
Gradske vesti: Majka i ćerka sletele s puta
 


     


FastCounter by LinkExchange