GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Kneginja Milica dobija spomenik u Jagodini

JAGODINA - Srpskoj kneginji Milici, ženi kneza Lazara, biće podignut monumentalni spomenik u Jagodini, javlja Tanjug. Spomenik će biti podignut u parku između sedišta Skupštine opštine, Sekretarijata unutrašnjih poslova, Zavičajnog muzeja i Pomoravskog okruga, a prvi je u Srbiji, izjavio je predsednik Organizacionog odbora Životije Jovanović Žota. Spomenik, visok dva metra, u belom venčačkom mermeru, biće izgrađen do jula naredne godine, najverovatnije po liku sa freske iz manastira Ljubostinja, koga je Milica sagradila i gde je sahranjena.

Za autora spomenika, kulturna manifestacija "Mermer i zvuci" iz Aranđelovca preporučila je akademskog vajara iz Beograda Miroljuba Stankovića. Izgradnja spomenika koštaće između 20.000 i 25.000 evra, a nova će se prikupiti na dobrovoljno od građana Jagodine, Jagodinaca u dijaspori i Jagodinaca koji žive van Jagodine, objasnio je Jovanović.

Odluku o izgradnji spomenika kneginji Milici doneli su odbornici Skupštine opštine Jagodine 31. marta, na inicijativu Udruženja građana "Jagodina 52", a na čelu Odbora za izgradnju je predsednik opštine Dragan Marković Palma.

Jagodina obeležava Dan grada po pismu kneginje Milice Dubrovačkoj republici 1399. godine, kada se Jagodina prvi put spominje u jednom pisanom dokumentu, a glavna ulica u gradu nosi njeno ime. Ideja o podizanju spomenika pokrenuta je 1999. godine, ali je odložena zbog agresije NATO pakta.
- Planirano je da spomenik otkrije patrijarh srpski Pavle - rekao je Jovanović.


vesti po rubrikama

^vesti

Neće biti smaka sveta
Tvrdnje o piramidi su obično mešeterenje
Kneginja Milica dobija spomenik u Jagodini
"Windows" i "Office" besplatno sa sajta
Uništavaju opasnu algu
Turnir u bridžu
Parastos Petru II Karađorđeviću
   


     


FastCounter by LinkExchange