GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tvrdnje o piramidi su obično mešeterenje

SARAJEVO - Arheolog Zemaljskog muzeja BiH, stručnjak za praistoriju Zilka Kujundžić-Vejzagić, ocenila je tvrdnju o postojanju piramide na brdu Visočica u Visokom kao "oblik mešetarenja u poratnom periodu" i nazvala je "tragičnom spekulacijom, jer neko zarađuje na naivnosti ljudi".

- Arheološkim iskopavanjima je utvrđeno da se na tom području nalazi srednjovekovni grad Visoko, smešten na brdu Visočica, koji pripada periodu vladavine kraljeva Kotromanića, odnosno periodu srednjeg veka - izjavila je Kujundžić-Vejzagić. Komentarišući naučnu osnovu za poslednje tvrdnje Semira Osmanagića o postojanju piramide na Visočici, ona je istakla da uopšte ne zna o kom naučniku je reč.

- Ne znam autora tih tvrdnji, on nikada nije došao u Zemaljski muzej BiH da nam se, kao naučnik, predstavi s takvim tvrdnjama, niti znam gde je i kada diplomirao arheologiju, kao što prenose mediji - rekla je ona i dodala da Osmanagić sarađuje s Muzejom u Visokom, koji uopšte nema stručnjaka arheologa.

- Mislim da čitava ta priča pomalo ima i političku podlogu. Ovo je vreme kada se dosta priča o srednjem veku, na primer, Hrvati dosta svojataju Kotromaniće i kraljicu Katarinu, kojoj je nedavno otvoren i spomenik u Kraljevoj Sutjesci. Smatram da cela priča predstavlja izvesnu kontru tome. Ta navodna grupa stručnjaka s Osmanagićem otkrila je da Visočica nije prirodno brdo, već piramida i to je smešno - naglasila Kujundžić-Vejzagić.

Osmanagićeve teze da nastanak "piramide" seže u poslednje ledeno doba, oko 20.000 godina pre naše ere, Kujundžić-Vejzagić ocenjuje kao spekulacije bez ikakve naučne podloge i odgovornosti.

Fonet


vesti po rubrikama

^vesti

Neće biti smaka sveta
Tvrdnje o piramidi su obično mešeterenje
Kneginja Milica dobija spomenik u Jagodini
"Windows" i "Office" besplatno sa sajta
Uništavaju opasnu algu
Turnir u bridžu
Parastos Petru II Karađorđeviću
   


     


FastCounter by LinkExchange