GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Naučnici negiraju da će za šest godina Sunce eksplodirati

Neće biti smaka sveta

MOSKVA - Ruski naučnici smatraju da nema mesta panici i da su potpuno nenaučne tvrdnje nekih zapadnih naučnika da će se, zbog eksplozije Sunca, u skoroj budućnosti desiti smak sveta.

- Govoriti o eksploziji Sunca u bliskoj budućnosti u najmanju ruku je neozbiljno - izjavio je juče agenciji Itar-Tas Anatolij Belov, šef laboratorije Instituta zemnog magnetizma, jonosfere i širenja radiotalasa, komentarišuću napise u štampi s prognozama zapadnih fizičara o eksploziji Sunca za šest godina.

Prema rečima Belova, "nema nikakvih pojava koje na to upućuju".
- Svakako se kroz šest godina očekuje pojačana aktivnost Sunca, ali to je normalan deo solarnog ciklusa - objasnio je ruski naučnik.

- Sunce se u poslednje vreme ponaša normalno. U oktobru je bilo više dana kada na njegovoj površini uopšte nije bilo pega - izjavio je Belov, dodajući da se izbacivanje materijala događa svakog drugog dana i da tu nema ničeg neobičnog.
Neki zapadni stručnjaci su na televiziji nešto ranije raspredali priču o pojačanoj aktivnosti Sunca koja, kako tvrde, može izazvati smak sveta.

Tako je, na primer, po oceni poznatog holandskog astrofizičara Van der Mera, do eksplozije Sunca ostalo još samo šest godina. On smatra da se veoma jaka eksplozija, do koje je došlo četvrtog novembra 2003. godine, dogodila na samom kraju solarnog diska i da glavni udar nije stigao do Zemlje, ali da to ne može da traje večno, te da Zemlja može u svakom momentu da bude izložena fatalnom udaru kosmičke stihije.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

Neće biti smaka sveta
Tvrdnje o piramidi su obično mešeterenje
Kneginja Milica dobija spomenik u Jagodini
"Windows" i "Office" besplatno sa sajta
Uništavaju opasnu algu
Turnir u bridžu
Parastos Petru II Karađorđeviću
   


     


FastCounter by LinkExchange