GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ešdaun pakuje kofere do Božića

LONDON - Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun je u opširnom intervjuu za londonski Gardijan najavio da će se s tog položaja povući do Božića, javlja Fonet. On je u tom intervjuu naglasio i da je došlo vreme za rastanak od Dejtona, jer je taj sporazum bio izvanredan za okončanje rata, ali je vrlo loš za izgradnju države.

Napominjući da su tri i po godine koje je proveo u Bosni bile iscrpljujuće, frustrirajuće, depresivne, ali i divne, on kaže da je svoj mandat posvetio postavljanju temelja moderne demokratske države. Na primedbu da je raspolagao ovlašćenjima srednjovekovnog pape, Ešdaun priznaje da je zaista imao zastrašujuće veliku vlast, ali demantuje da je bio apsolutista, pošto je delovao u tesnoj saradnji i po uputstvima međunarodne zajednice, odnosno SAD, Britanije, Francuske, Nemačke i Rusije. Ešdaun je ocenio i da Bosna još nije spremna za pomirenje, ali je spremna za istinu, te da Srbi, pošto po njegovom mišljenju snose najveći deo krivice za strahote koje su se dogodile, treba to da priznaju "baš kao što su to učinili Nemci".

Ešdaun (64), koji napušta BiH za nešto više od mesec dana, rekao je i da mu se "Bosna podvukla pod kožu".
Inače, i brojni analitičari smatraju da je Dejton, koji je doneo mir BiH, nadživeo svoju svrhu i zacementirao etničku podeljenost koja ugrožava napredak zemlje, prenosi radio Glas Amerike.


vesti po rubrikama

^svet

Masovan opoziv ambasadora Irana
Štojber ne bi u vladu
Bistrili tajne spise o Iraku
Buša dočekuju demonstracijama
U Parizu bukte ulični neredi
Ešdaun pakuje kofere do Božića
 


     


FastCounter by LinkExchange