GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Parizu bukte ulični neredi

PARIZ - Nasilje koje je u okolini Pariza nastavljeno šestu noć za redom proširilo se iz oblasti Sen Deni, severno od Pariza, na gradove u susednim oblastima Sen de Marne, Val duaze i Ivelin, javlja Srna. Naselja, u čijim soliterima uglavnom stanuju stranci ili Francuzi stranog porekla, bila su do juče rano ujutro osvetljena plamenom nekoliko desetina zapaljenih automobila, kamiona, kontejnera i jednog magacina tepisona. Grupe mladih huligana gađale su policajce kamenjem, a oni su im uzvraćali gumenim mecima.

Nemiri su izbili prošlog četvrtka pošto su tinejdžeri Zijad (17) i Banu (15) izgubili živote u kvartu Kliši-su-Boa, kada su se, bežeći od policije, popeli na zid trafo-stanice i pali na transformator. Francuske vlasti tvrde da su mladići pogrešno procenili situaciju i da za njima nije bilo policijske potere. Roditelji poginulih mladića pozvali su mlade iz Kliši-su-Boa da odustanu od nasilja. Šefu francuskog MUP-a Nikoli Sarkoziju mediji prigovaraju što je uoči izbijanja nereda za nasilnike u problematičnim periferijskim naseljima upotrebljavao izraz "šljam" i pretio da će ta naselja "očistiti".

Naselja u kojima su izbili neredi čine uglavnom ogromne betonske višespratnice i soliteri, građeni 60-ih i 70-ih, u kojima stanuje siromašniji sloj stanovništva stranog porekla. Najčešće je reč o mnogobrojnim porodicama, čiji mlađi članovi nemaju posao i žive od socijalne pomoći i rada "na crno". Većina ih potiče iz bivših francuskih kolonija u Africi i islamske su veroispovesti.


vesti po rubrikama

^svet

Masovan opoziv ambasadora Irana
Štojber ne bi u vladu
Bistrili tajne spise o Iraku
Buša dočekuju demonstracijama
U Parizu bukte ulični neredi
Ešdaun pakuje kofere do Božića
 


     


FastCounter by LinkExchange