GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Buša dočekuju demonstracijama

MAR DEL PLATA - Na hiljade demonstranata dočekaće američkog predsednika Džordža Buša koji treba da stigne u Argentinu gde se sutra i u subotu održava samit zemalja Južne i Severne Amerike.

Šta nosi po džepovima?

Ljudi svašta žele da znaju, recimo, šta Buš nosi u džepovima. Ispostavilo se - skoro ništa. Jedan novinar iz Latinske Amerike ga je, tokom brifinga uoči Bušovog putovanja u Argentinu, zamolio da mu odgovori na neformalno pitanje koje postavlja svim predsednicima - šta nosi u džepovima? Buš je na to iz džepa izvadio belu maramicu, a onda počeo da pretresa oba džepa. Na kraju ih je, da bi pokazao da ništa ne skriva, oba izvrnuo - bila su prazna. - To je sve. Nema para - odgovorio je na španskom jeziku i dodao: - Nema novčanika.

Prema izveštajima agencija, u Mar del Plati već se okupljaju građani noseći zastave sa srpom i čekićem i fotografijama legendarnog argentinskog revolucionara Če Gevare. Vrhunac protesta očekuje se danas, kad Buš bude stigao na samit lidera 34 zemlje, članica Organizacije američkih država, na kojem će se raspravljati o slobodnoj trgovini, povećanju zaposlenosti i demokratskim reformama u tom delu sveta.

Predsednik Fidel Kastro jedini je lider Latinske Amerike koji neće učestvovati u radu samita pošto Kuba nije član Organizacije američkih država. Demonstranti na ovaj način žele da izraze svoje neslaganje s politikom koju SAD vode u Latinskoj Americi i u Iraku. Kako je najavljeno, demonstrante će predvoditi poznati argentinski fudbaler Dijego Maradona. Argentinske vlasti su već preduzele jake mere bezbednosti u Mar del Plati, mestu 370 kilometara južno od Buenos Ajresa. Angažovano je više od 10.000 policajaca.


vesti po rubrikama

^svet

Masovan opoziv ambasadora Irana
Štojber ne bi u vladu
Bistrili tajne spise o Iraku
Buša dočekuju demonstracijama
U Parizu bukte ulični neredi
Ešdaun pakuje kofere do Božića
 


     


FastCounter by LinkExchange