GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Opozicione demokrate iznudile zatvorenu sednicu američkog Senata

Bistrili tajne spise o Iraku

VAŠINGTON - Zatvorena sednica američkog Senata, sazvana na zahtev demokrata, jasno je svedočanstvo o nameri te stranke, prenosi Bi-Bi-Si.

Demokrate optužuju vladajuće republikance za odugovlačenje istrage o zloupotrebi obaveštajnih podataka uoči rata protiv Iraka i prete da će svakog dana zatvarati Senat za javnost, dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Troje izbodeno ispred Bele kuće

Tri osobe izbodene su nožem, a četvrta napadnuta u parku Lafajet, preko puta Bele kuće, u Vašingtonu, saopštila je juče američka tajna služba, dodajući da je napadač, čije ime nije saopšteno, u pritvoru. Izbodeni su u bolnicama, a sve ukazuje na to da je reč o "nasumičnom napadu".

Tajne sednice na kojima se razmatraju poverljivi materijali ranije su sazivane uz saglasnost dveju stranaka, ali moguće je sazvati ih u svakom trenutku na inicijativu najmanje dva senatora.
Demokrate kažu da su optužbe na račun Luisa Libija, šefa kabineta potpredsednika Dika Čejnija, skrenule pažnju na način na koji je administracija manipulisala obaveštajnim podacima uoči napada na Irak. Zauzvrat, republikanci su svoje suparnike optužili da manipulišu Senatom za račun stranačkih ciljeva.

Ali posle zatvorene sednice, dve strane su se složile da sarađuju na okončanju istrage o obaveštajnim podacima koji su poslužili kao povod za rat. Ovaj potez demokrata nagoveštava da će ta stranka pokušati da iskoristi teškoće predsednika Džordža Buša u kampanji za delimične izbore za Kongres i Senat 2006.
Tek, senatori nameravaju da na zatvorenoj sednici sledeće nedelje upitaju čelnike najvećih naftnih kompanija u SAD zašto jedan deo od 96 milijardi dolara, koliko će prema očekivanjima zaraditi naftna industrija SAD ove godine, ne bi bio utrošen na pomoć građanima koji ne mogu sami da podmire svoje troškove za energiju. Visoki profiti koje su naftne kompanije ostvarile tokom trećeg tromesečja ove godine "uznemirili" su senatore iz obe stranke. A Amerikanci su, posle uragana "Katrina" i "Rita", galon goriva plaćali više od tri dolara.

U međuvremenu je ministar odbrane SAD Donald Ramsfeld rekao da ne odbacuje mogućnost povećanja broja američkih vojnika u Iraku pred parlamentarne izbore u toj zemlji, zakazane za polovinu decembra. On je dodao da se očekuju učestaliji napadi pobunjenika kako se približavaju izbori, ali nije precizirao kako vojska SAD planira da zaštiti svoje vojnike od sve brojnijih napada bombama.

V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Masovan opoziv ambasadora Irana
Štojber ne bi u vladu
Bistrili tajne spise o Iraku
Buša dočekuju demonstracijama
U Parizu bukte ulični neredi
Ešdaun pakuje kofere do Božića
 


     


FastCounter by LinkExchange