GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bavarski lider zadao udarac pokušajima Merkelove da oformi koaliciju

Štojber ne bi u vladu

BEOGRAD - Lider nemačkih demohrišćana i kandidat za novog kancelara Angela Merkel doživela je težak udarac u nastojanjima da sastavi koalicionu vladu. Edmund Štojber, čelnik moćne Hrišćansko socijalne unije (CSU), sestrinske partije demohrišćana (CDU) u Bavarskoj, izjavio je da neće prihvatiti mesto ministra privrede u novoj vladi.

Placek novi šef SPD?

Predsednik vlade istočnonemačke savezne pokrajine Brandenburg, Matijas Placek, postaće, ako predlog potvrdi i kongres stranke, novi predsednik socijaldemokrata, a Andrea Nales, zbog čijeg je imenovanja za generalnog sekretara SPD Minterfering i podneo ostavku - potpredsedik. Partijske kolege ističu da 51-godišnji Placek neguje novi, osvežavajući politički stil. Navode se njegova skromnost, komunikativnost...

Nova kriza počela je kad je Franc Mintefering, predsednik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) dosadašnjeg kancelara Gerharda Šredera, podneo ostavku na mesto šefa stranke pošto predsedništvo SPD nije prihvatilo njegovog kandidata za generalnog sekretara partije. Odluku o tome da li će uopšte biti u novoj saveznoj vladi će, kako je najavio, tek da donese. Mintefering je trebalo da bude ne samo ministar za rad i socijalna pitanja, već i vicekancelar i zamenik konzervativne kancelarke Merkelove u budućoj koalicionoj vladi.

Odmah zatim Štojber je počeo da se koleba. Iz CSU je objašnjeno da je između njega i Minteferinga postojao poseban odnos poverenja, "koji je bio značajan kamen temeljac za koalicione pregovore o novoj vladi". Bilo je predviđeno da Bavarac bude takozvani superministar za privredu i istraživanje, ali je odlučio da ne ide u "kruti" Berlin nego da ostane u svom Minhenu "prepunom životne radosti". Kriza se iz SPD proširila na konzervativne stranke i gurnula u haos pregovore o formiranju "velike koalicije". Zabrinuti poslovni krugovi su od dve najveće stranke zatražili da što pre formiraju novu vladu i prekinu neizvesnost koja šteti privredi, navodi Fajnenšel tajms.

"Velika koalicija", o čijem sastavu Merkelova pregovara, bila bi druga konzervativno-socijaldemokratska vlada u posleratnoj demokratskoj istoriji Nemačke. Jasno je da bi bila nestabilna, ali analitičari su joj do sada šanse za opstanak, i čak uspeh, davali upravo zbog činjenice da bi u njoj trebalo da su nađu predsednici svih stranaka koje čine koaliciju - Merkelova, Štojber i Mintefering. Situacija se sada promenila, ali Merkelova se ne predaje - izjavila je da je njen zadatak da formira "veliku koaliciju" i da je odlučna da to učini. Neki mediji piše da ni u CDU nema više sigurnosti da će ovaj plan moći i da se ostvari, i da se navodno već razmišlja o 26. martu 2006. kao mogućem datumu novih, opet vanrednih saveznih parlamentarnih izbora. Baš tu ideju sugeriše britanski Tajms.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

Masovan opoziv ambasadora Irana
Štojber ne bi u vladu
Bistrili tajne spise o Iraku
Buša dočekuju demonstracijama
U Parizu bukte ulični neredi
Ešdaun pakuje kofere do Božića
 


     


FastCounter by LinkExchange