GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predsednik Ahmadinedžad vraća kući diplomate iz Londona, Pariza, Ženeve...

Masovan opoziv ambasadora Irana

U Teheranu je juče održano niz skupova protiv Amerike u znak obeležavanja 25-godišnjice okupacije ambasade SAD

LONDON - Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad smenio je svoje visoke diplomate u Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i u sedištu UN u Ženevi, javlja Bi-Bi-Si.
Reč je o ambasadorima koji su za vreme predsednikovanja Mohameda Hatamija, Ahmadinedžadovog prethodnika reformatora, učestvovali u pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Zato analitičari pretpostavljaju da je ovaj potez naznaka novog, oštrog pristupa nuklearnoj krizi.

Eksplozije

Bomba ručne izrade eksplodirala je juče ispred kancelarije vazduhoplovne kompanije "Britiš ervejz" u Teheranu, ali niko nije nastradao. Portparol britanske ambasade Mitra Behnam Mohtahedi je izjavila da je bomba eksplodirala na desetom spratu zgrade "Sajeh", u kojoj su smeštene kancelarije mnogih kompanija. Ona je precizirala da nije jasno da li je meta bio "Britiš ervejz", jer se na istom spratu nalaze i predstavništva još nekoliko stranih kompanija, među kojima "Britiš petroleum", "Mercedes" i "Lojd". Portparol policije izjavio je da je bomba bila ručne izrade i da je detonacija razbila nekoliko prozora.

Sadek Saba, Bi-Bi-Sijev analitičar za iranska pitanja, kaže da smenjivanje umerenih visokih diplomata može da izazove zabrinutost na Zapadu, posebno zato što se dogodilo kada su pregovori o iranskom nuklearnom programu zapali u ćorsokak. Tajms piše da će gvozdena metla očistiti 20 iranskih ambasadora širom sveta. - Tipično za kratkovidost režima je da se stvaraju krize i teraju najbolje diplomate baš u vreme kad je situacija na svetskoj sceni loša da gora ne može biti - prokomentarisao je za Tajms taj potez dr Ali Ansari, ekspert za Iran na Univerzitetu Sent Endrjuz.

Iranske vlasti organizovale su juče u Teheranu niz antiameričkih skupova u znak obeležavanja 25-godišnjice okupacije ambasade SAD. Na hiljade ljudi, pretežno školske dece, dovedeno je u bivšu zgradu ambasade u centru Teherana, gde su izvikivali slogane "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu". Nova parola koja se mogla čuti je i "Nuklearna tehnologija je naše neosporno pravo", prenosi DPA. Iranski studenti zauzeli su ambasadu SAD u novembru 1979, pošto je Vašington dozvolio prognanom iranskom šahu da se leči u SAD, i držali su 53 američkih diplomata i stražara kao taoce 444 dana.

Kad je Ahmadinedžad došao na vlast, neko je u njemu prepoznao jednog od tih studenata, što je iranski predsednik negirao. Od tada su odnosi dve zemlje neprijateljski. Iran naziva SAD "velikom Satanom" a ovi Teheran "osovinom zla", optužujući iranske vlasti da su umešane u međunarodni terorizam i da razvijaju tajni nuklearni program da bi proizveli oružje za masovno uništavanje.

Iranske vlasti dozvolile su inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pristup strogo čuvanom vojnom kompleksu Parčin, da bi izbegle prenošenje pitanja iranskog A-programa u SB UN, javlja AP. Cilj inspekcije jeste da se utvrdi da li Iran tajno razvija A-oružje.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Masovan opoziv ambasadora Irana
Štojber ne bi u vladu
Bistrili tajne spise o Iraku
Buša dočekuju demonstracijama
U Parizu bukte ulični neredi
Ešdaun pakuje kofere do Božića
 


     


FastCounter by LinkExchange