GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Konačno dokazi o vlasništvu

JAGODINA - Služba za katastar u Jagodini završava izradu katastra nepokretnosti u svih 50 sela jagodinske opštine. Svaki list nepokretnosti sadrži podatke o zgradama, vlasništvu i teretima, odnosno hipotekama, što je naročito aktuelno zbog toga što kredita koje uzima sve veći broj građana. Pored toga, dosadašnji katastar zemljišta predstavljao je samo evidenciju, a ne i dokaz o vlasništvu, zbog čega, kao i zbog nepostojanja zemljišne knjige, nije postojao dokaz o vlasništvu.

- Svrha ovog posla je izrada katastra nepokretnosti u samom gradu koji je, nažalost, prilično neuređen jer nisu uknjiženi lokali, stanovi, garaže, poslovni prostor i drugi objekti. Pošto je to veliki posao za našu službu koja ima samo 17 zaposlenih i pošto smo republički organ koji organizuje ovaj posao, imali smo sreće da budemo među prvima u Srbiji koji su dobili kredit Svetske banke - precizirao je Gradimir Sabljić, direktor Službe za katastar nepokretnosti u Jagodini.

Prema njegovim rečima, stan će biti deljiv, pa će, na primer, otac moći da izdvoji sobu i da je sinu, a svi objekti na nekom zemljištu više neće biti upisani kao jedan, već će biti podeljeni prema nameni, tako da će se znati šta sve poseduje svaki građanin.

Naredne godine u planu je izrada digitalnog plana, a potom će katastar nepokretnosti za grad uraditi firma koja pobedi na tenderu.
- Digitalni plan je elektronski plan sa koordinatama, tako da kopije plana mogu biti izdate preko kompjutera. A katastar nepokretnosti počeće da se radi 2007. godine. To je veoma bitno za Jagodinu, kao i za Srbiju i Crnu Goru, jer je preduslov za ulazak u Evropsku uniju - dodaje Sabljić.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Srbija

Porodica kao obdanište
Kad nema gasa sigurnija drva
Pljusak cena
Kad nema viška, nema ni para
Prva uspešna "Župska" berba
Konačno dokazi o vlasništvu
"Juhor" nije trovač
   
 


     


FastCounter by LinkExchange