GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svi koji žele iz zdravstva za sad bez otpremnina

Kad nema viška, nema ni para

Novac se mora isplatiti, a ako to ne bude ispoštovano, sledi izlazak na ulicu - upozorava Milan Delić iz novosadskog Sindikata zdravstva

NOVI SAD - Zaposleni u medicinskim ustanovama u Vojvodini koji su izrazili želju da napuste zdravstvo za sada ostaju bez očekivanih otpremnina, a da li će uopšte dobiti pare, zavisi od eventualnog dogovora Ministarstva zdravlja i resornog pokrajinskog sekretarijata.

Dve najodgovornije institucije za rešavanje ovog problema, međutim, za sada samo izmenjuju optužbe i prebacuju krivicu jedna na drugu, dok dobrovoljci za odlazak iz državnog zdravstva negoduju i prete javnim protestima.

- Više ni policijska istraga ne bi otkrila ko je kriv za situaciju u kojoj se našlo oko 1.800 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama iz Vojvodine koji žele da napuste sadašnju službu, a ne mogu da dobiju otpremnine na koje pravo imaju njihove kolege iz drugih delova Srbije. Pokušaji sindikata da na neki način arbitrira samo su izazvali novu pometnju, pa smo odlučili da se u spor više uopšte ne mešamo, već da postavimo samo jedan zahtev: pare se moraju isplatiti. Ukoliko to ne bude ispoštovano, sledi izlazak na ulicu. Pretnja će se sigurno i ostvariti, jer je reč o ljudima koji se ne plaše otkaza - upozorava sekretar novosadskog Sindikata zdravstva Milan Delić.

Zamešateljstvo zbog otpremnina za zaposlene u vojvođanskom zdravstvu je počelo u maju, kada je iz Ministarstva stigao zahtev da se pripreme spiskovi onih koji mogu da odu u penziju ili žele da napuste službu da bi se naknadno (u avgustu) ispostavilo da su dobrovoljci za odlazak naprasno postali - tehnološki višak. Stav pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo je bio da u vojvođanskim zdravstvenim ustanovama nema prekobrojnih, a isto su rekla i rukovodstva u medicinskim ustanovama, koja su ostala kod spiskova sa dobrovoljcima.

Epilog je, za sada, da su oni koji žele da napuste zdravstvo u Vojvodini ostali bez otpremnine, za šta Ministarstvo krivi pokrajinske vlasti zato što tvrde da nema viška, a pokrajina republičke jer, navodno, nisu ni planirali novac za tu svrhu.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Srbija

Porodica kao obdanište
Kad nema gasa sigurnija drva
Pljusak cena
Kad nema viška, nema ni para
Prva uspešna "Župska" berba
Konačno dokazi o vlasništvu
"Juhor" nije trovač
   
 


     


FastCounter by LinkExchange