GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

"Romantika" od Kalemegdana do Topčidera

Železnice Srbije organizuju za turiste razgledanje Beograda kroz prozor voza "Romantike". Uz miris dima parne lokomotive u vagonima sa početka 20. veka, ljubitelji romantike imaće prilike da tokom dvočasovne vožnje vide Kalemegdansku tvrđavu, Sajam, sve do stanice Topčider.

Muzejski voz "Romantika" počeo je da se šeta po šinama još 1996. godine, broj lokomotiva i vagona se stalno povećavao tako da sada postoje tri parne lokomotive i devet vagona. Rekonstruisani su 1995. godine, po uzoru na vagone koji su bili u eksploataciji tridesetih godina prošlog veka. Jedna od parnih lokomotiva koja je danas u upotrebi iz serije 01 proslavila je devedeseti rođendan.

Putnici "Beoromantike" imaće prilike da razgledaju i pojedine vagone Plavog voza - Titov i De Golov salon, svečanu salu, vagon-restoran i kuhinju. Preko razglasa putnici će moći da čuju i zanimljive priče o Plavom vozu. Dugo godina bio je smešten na Topčideru, u specijalnoj garaži i danas je, kako tvrde, u odličnom voznom stanju. Poznato je da je Plavi voz prešao 600.000 kilometara, a u salonima ovog hotela na točkovima se, uz Tita, vozilo još i 60 svetskih državnika.

"Beoromantika" će saobraćati svake subote i nedelje u dva termina od 11.05 i 15 časova sa Glavne beogradske železničke stanice preko Dunav stanice do Točidera i nazad do početne stanice. Cena karte je 200 dinara.

Ž. M.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Odi dedi da ti deda zavarči
"Kap po kap" protiv side
"Romantika" od Kalemegdana do Topčidera
"Mrak" osušio cveće
Britanci više veruju u duhove nego u Boga
Kamera prepoznaje pol i godište
 
 


     


FastCounter by LinkExchange