GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zanimljivosti

- Pterosaurusi (ili pterodaktili) bili su dinosaurusi sa krilima. Imali su dugačke prednje udove i prste, između kojih je bila razapeta elastična i tanka koža, uz čiju pomoć su leteli do neslućenih visina. Telo im je bilo relativno sitno (u poređenju sa ogromnim krilima) i lagano, a vilice oštre i naoružane opasnim zubima.

Najveći od ovih pterosaurusa, kažu naučnici, imao je raspon krila od 18 metara (znači kao neki današnji avion), i mogao je mesecima da leti bez prestanka po predivnom, praistorijskom nebu. Ako mislite da su od ovih dinosaurusa nastale današnje ptice, varate se: one su nastale od jedne sasvim različite vrste, pernatih grabljivaca koji su živeli na području današnje Kine i Mongolije. Ali o tome ćemo drugi put.

- Lutke su stare koliko i civilizacija! Jeste, i praistorijske devojčice su imale neke svoje Barbike, Bratz ili druge lutke; samo što su njihove lutke bile običan komad drveta na kojem je vezan čvor koji podseća na glavu. Danas se zna da su male Indijanke imale lutke, male Persijanke, Indijke... A jesu li današnje lutke lepše i bolje od tih praistorijskih koje su ličile na dasku sa čuperkom? Nema šanse: najbolja lutka je ona koju sami napravite! Ako ne verujete, proverite; Glasić vam garantuje da će vam ona postati najbolja drugarica kojoj sve možete da kažete!


vesti po rubrikama

^glasić

Crtani junaci: Mister No
Zemljotres 4!
Da li je horoskop tačan?
Zanimljivosti
Dečje vesti: Robot sekač
 


     


FastCounter by LinkExchange