GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Železnica zaboravila vozove, kupuju kamione

BEOGRAD - U toku istrage policije i tužilaštva o nezakonitim i sumnjivim nabavkama vozova i lokomotiva, rukovodstvo JP "Železnice Srbije" ugovorilo je juče kupovinu 30 kamiona od Zastave iz Kragujevca čija je ukupna vrednost 600. 000 evra. Za razliku od prethodnih nabavki koje su bile bez tendera, ovoga puta je bilo čak četiri ponuđača.

Posle višenedeljnog pisanja Glasa o nezakonitim nabavkama u ovom preduzeću, direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić dočekali su i da se pohvale "velikim poslom", iako se mnogi pitaju šta će kamioni ovom preduzeću. Šarančić je posle potpisivanja kazao da je firma "Zastava kamioni" bila najbolji od četiri ponuđača koji su učestvovali na tenderu i da će ta vozila biti kupljena na lizing, sa rokom otplate od pet godina. Ministar Ilić, koji je takođe prisustvovao potpisivanju ugovora, kazao je da je vlada još ranije napravila tim koji bi pratio učešće "Zastave", kao domaćeg proizvođača, na tenderima. Velimir Ilić juče je stigao da izjavi i kako se protiv njega i Železnice vodi hajka posle smenjivanja pomoćnika za železnicu Branislava Boškovića.

Međutim, Glas podseća ministra da su tekstovi o zloupotrebama na Železnici počeli i pre smene Boškovića. Pored toga, kako smo pisali, Bošković je i na Upravnom odboru "Železnica Srbije" bio protiv ovakvih kupovina lokomotiva i vozova, dok je sama njegova smena protekla bez obrazloženja. Ministar se poziva na zloupotrebu položaja Branislava Boškovića jer je letovao sa porodicom na račun "Železnice". Međutim, ministar je mogao i ranije da smeni svog pomoćnika, jer je Bošković o trošku "Želturista" letovao još 2003. godine.

Glas poziva ministra Ilića da se do kraja obračuna sa zloupotrebama položaja i da smeni Šarančića koji je učestvovao u nezakonitoj, sumnjivoj i prijateljskoj kupovini vozova i lokomotiva vrednosti oko 7.500.000 evra, što je mnogo više od onoga što je Bošković (oko dve hiljade evra) potrošio na letovanje u Budvi. Inače, i ministar policije Dragan Jočić, na koga se često poziva Velimir Ilić, trebalo bi da odgovori zašto se usmeno razmenjuju informacije dok je istraga u toku.

Ilić: Hajka zbog smenjenog pomoćnika

Ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić izjavio je juče da se protiv njega i Železnice vodi hajka pošto što je smenio pomoćnika zaduženog za taj sektor Branislava Boškovića, za koga tvrdi da je kadar Demokratske stranke, prenosi Fonet.
Ta smena je bila zbog zloupotrebe položaja, a ne politička, da je politička ne bih ga držao na tom mestu dve godine, rekao je Ilić, dodajući da je Bošković prijatelj bivšeg ministra finansija Božidara Đelića. Ilić je na konferenciji za novinare, na pitanje o zloupotrebama prilikom kupovine lokomotiva i vagona za Železnicu, istakao da se obratio svim nadležnim institucijama da ispitaju celu stvar i da mu je potom saopšteno da je "sve ispoštovano po zakonu", što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova.
"Pomoćnika sam smenio, jer je zloupotrebio položaj, išao je na letovanje s porodicom o trošku Železnice, pravio ogromne račune", rekao je Ilić.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo

Ako lekar pogreši, pacijent dobija pare
Od đačkih putovanja bogate se direktori
Za stare nema uglja i zimnice?
Železnica zaboravila vozove, kupuju kamione
Generalni štrajk u Srbiji 28. novembra
 


     


FastCounter by LinkExchange