GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Penzioneri strahuju da bi vraćanje zaostalih penzija opet moglo biti odloženo zbog pregovora sa MMF

Za stare nema uglja i zimnice?

BEOGRAD - Predstavnici misije Međunarodnog fonda, koji su sa Vladom Srbije ovih dana razgovarali o poslednjoj reviziji trogodišnjeg finansijskog aranžmana, saopštili su da će pregovori biti nastavljeni. Najspornije pitanje, kao i što se očekivalo, bile su penzije, tačnije isplata zaostalih penzija i dug koji je vlada planirala da isplati u 2006. godini.

Iako su svi strahovali od toga da MMF neće prihvatiti pojedine odredbe nedavno usvojenog Zakona o penzijskom osiguranju, koji, između ostalog, predviđa usklađivanje penzija sa troškovima i to dva puta godišnje, kao i postepeno pomeranje starosne granice, šef misije MMF za SCG Pirita Sorsa istakla je da MMF neće insistirati na njegovoj promeni. Ona je rekla da se, najverovatnije, neće zahtevati ni da se isplata duga penzionerima odloži za 2007. godinu, ali da će biti neophodno uvođenje mera koje će obezbediti da se ne povećaju javni rashodi.

Prema rečima Živorada Pantića, predsednika sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost", još se ne zna da li će vlada pristati na to da ponovo odloži isplatu zaostalih penzija najstarijim građanima, ali ukoliko se ipak dogodi, to će biti treći put da penzioneri budu prevareni.

- Dva puta do sada je odlagana isplata zaostalih penzija, a poslednji dogovor bio je da nam ta jedna i po isplata koja nam se duguje bude vraćena do kraja decembra, kako bi posle toga redovno primali penzije - mesec za mesec. Ako vlada pristane na to da je i treći put odloži, to će biti veoma poražavajuće za penzionere, jer su oni već isplanirali na šta će taj novac potrošiti. Uglavnom su to neke stvari od životnog značaja za najstarije građane u Srbiji - kupovina uglja, zimnice, vraćanje nekih dugova.. Penzioneri su dosta pretrpeli i time što će im ubuduće primanja biti niža zbog izbacivanja dosadašnjeg "švajcarskog" modela po kome su se obračunavale penzije i novoustanovljenog usklađivanja sa troškovima života.

Dodatni udarac im zaista nije potreban - kaže Pantić za Glas i dodaje da bi takva odluka vlade izazvala veliki i opravdan revolt kod penzionera. On napominje da Vlada Srbije mora kako zna i ume da pronađe neke rezerve u budžetu, kako bi u dogovorenom roku isplatila zaostale penzije. On kaže da su ukupna dugovanja države prema penzionerima oko 45 milijardi dinara, a od toga je oko 23 milijarde namenjeno poljoprivrednicima.

Prema zakonu kojim se neisplaćene penzije pretvaraju u javni dug, potraživanja penzionera Fonda zaposlenih su u proseku oko 17.000 dinara i one bi trebalo da se vrate u tri godišnje rate, dok poljoprivrednicima država duguje prosečno po 70.000 dinara, koji bi trebalo da im se isplati u sledećih pet godina.

M. S. B.


vesti po rubrikama

^društvo

Ako lekar pogreši, pacijent dobija pare
Od đačkih putovanja bogate se direktori
Za stare nema uglja i zimnice?
Železnica zaboravila vozove, kupuju kamione
Generalni štrajk u Srbiji 28. novembra
 


     


FastCounter by LinkExchange