GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osiguravajuća kuća "Dunav osiguranje" pokrenula novi projekat o zaštiti pacijenata

Ako lekar pogreši, pacijent dobija pare

Po dobijanju presude, oštećeni bolesnik dobija novac u roku od 14 dana. Istovremeno su zaštićeni i lekari u slučaju nenamerne greške

BEOGRAD - Zahvaljujući novom projektu "Dunav osiguranja", pacijenti u Srbiji neće više morati godinama da se povlače po zdravstvenim ustanovama i sudovima, tražeći nadoknadu u slučaju lekarske greške, o kojoj se sve više priča u Srbiji. Naime, ova osiguravajuća kuća pokrenula je novi projekat - osiguranje u slučaju lekarske greške čime će istovremeno i lekari biti zaštićeni u slučaju nenamerne greške koju do sada nisu mogli lako da pokriju iz svojih skromnih fondova, ali i pacijenti kojima će, po dobijanju odluke u njihovu korist, šteta vrlo brzo biti nadoknađena.

Kod nas zvanično ne postoji statistika o tome da li se lekarske greške češće dešavaju ili se samo o tome više priča na osnovu toga što pacijenti postaju sve više svesni svojih prava. Bilo kako bilo, ovo nije nimalo prijatna stvar ni po lekare i medicinsko osoblje, niti po pacijente. Sada, zahvaljujući domaćem lideru na tržištu osiguranja, greška lekara, koja svakom može da se desi, prolazi manje neprijatno i po jedne i po druge. U "Dunav osiguranju" kažu da pacijent, po dobijanju presude, novac dobija u roku od 14 dana.

Mesečno 69 dinara

- Da bi se, recimo, jedan od najvećih naših bolničkih centara osigurao na sumu od 30.000 evra po osiguranom slučaju, odnosno 120.000 za godinu dana, potrebno je mesečno izdvojiti za premiju 0,81 evro ili 69 dinara po zaposlenom. S druge strane, opšti hirurg u ustanovi koja nije zaključila ovo osiguranje, može samostalno da zaključi osiguranje od 10.000 evra po osiguranom slučaju, odnosno 40.000 godišnje za eventualne greške u radu kako u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je stalno zaposlen, tako i u klinici u kojoj je povremeno angažovan. Njemu bi za ovaj iznos mesečna premija bila 36 evra mesečno - rekla je - Sanja Popov-Karan.

- Od 300 ustanova sa kojima smo do sada kontaktirali, oko 290 je već pokazalo interesovanje, a ovo pokriće je već obezbeđeno u desetak privatnih klinika, ali i u Institutu za majku i dete, KBC "Dragiša Mišović", Zdravstveni centar "Zrenjanin" i drugi. Naši klijenti su oduševljeni jer oni do sada, u slučaju nenamernih grešaka, nisu bili u mogućnosti da iz svojih fondova na pravilan način obeštete pacijente - objašnjava za Glas Sanja Popov-Karan, direktor Sektora za osiguranje imovine u "Dunav osiguranju".

Imajući u vidu da se uskoro očekuje donošenje i zakona o lekarskim komorama i zdravstvenoj zaštiti, u kojima se pacijentova prava ističu u prvi plan, kao i ovaj paket usluga "Dunav osiguranja", pacijente u Srbiji definitivno očekuje bolja zaštita prava.

- Ovo osiguranje se odnosi na slučajan, nesavestan ili nestručan propust lekara, medicinskog osoblja ili ustanove kojima je načinjena šteta pacijentu bilo da je reč o povredi tela, zdravlju ili smrti. Osiguranje za profesionalnu odgovornost lekara mogu ugovoriti zdravstvene ustanove za sve svoje osoblje, ali i zdravstveni radnici pojedinačno. Iznos osiguranja bira sam klijent i u zavisnosti od izabrane sume, ali i od broja i specijalnosti lekara, određuje se mesečna premija koju plaća pojedinac ili ustanova. Premija je naravno veća što je više onih koji su pod najvećim rizikom kao što su hirurzi i ginekolozi akušeri, a smanjuje se prema ortopedima, lekarima opšte prakse i slično koji su pod najmanjim rizikom - kaže Sanja Popov-Karan.

Inače, ovim osiguranjem kompanija "Dunav" zajedno sa osiguranikom preduzima odbranu od neosnovanih i preteranih zahteva za naknadu štete, udovoljava osnovne zahteve i nadoknađuje troškove sudskog postupka.
- Upravo namera ovog našeg proizvoda je da odvojimo nenamernu grešku i nehat od namerne lekarske greške koju "Dunav osiguranje" ne pokriva i za koju počinilac krivično odgovara - rekla je Popov-Karan.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Ako lekar pogreši, pacijent dobija pare
Od đačkih putovanja bogate se direktori
Za stare nema uglja i zimnice?
Železnica zaboravila vozove, kupuju kamione
Generalni štrajk u Srbiji 28. novembra
 


     


FastCounter by LinkExchange