GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sukob zoo-vrta i Grada zaoštren, Bojović optužuje čelnike

Grad ne da pare Vrtu dobre nade

Materijalna i moralna podrška, koju su gradske vlasti ukazale nevladinoj organizaciji "Endemit", u objavljivanju njihovog vodiča prošle godine, izostala je kada im se sa istom molbom obratio Vuk Bojović, direktor zoovrta u Beogradu

Novi "Vodič kroz beogradski zoološki vrt" koji je pripremio, finansirao i izdao sam zoološki vrt, nije uspeo da zaustavi pravi mali rat koji se vodi između ove ustanove i Gradske skupštine i njenih čelnika.

Materijalna i moralna podrška, koju su gradske vlasti ukazale nevladinoj organizaciji "Endemit", u objavljivanju njihovog vodiča prošle godine, izostala je kada im se sa istom molbom obratio Vuk Bojović, direktor zoovrta u Beogradu.
- Dvadeset godina ljubitelji životinja čekali su na ovaj prilog, i to ne voljom vrta, već gradskih čelnika koji nisu radi da daju novac nama, ali su ga bez problema dali nekoj nestručnoj organizaciji - revoltirano počinje Bojović i objašnjava da je "Endemit" grupa bivših radnika na njegovom projektu Vodiča, koji su otpušteni zbog elementarne nepismenosti i nestručnosti. Otpušteni su zatim, kako navodi Bojović, iz računara zoovrta, ukrali materijal za vodič, nestručno ga obradili praveći gramatičke i semantičke greške i tako "feleričnog" objavili i prodavali uz podršku Grada.

- Naš vodič smo sami finansirali, stojimo iza njegovog kvaliteta i da nije neskromno, rekao bih da je bolji od Vodiča minhenskog zoovrta koji nam je služio kao uzor - kaže Bojović i dodaje da se ova publikacija za sada odlično prodaje, naročito je tražena u inostranstvu, a njenim kvalitetom je oduševljena i TV Firenca koja je pre dva dana snimala reportažu o našem zoovrtu.

Prema Bojovićevim rečima, Grad ne želi da pomaže ovu instituciju zato što spada u 100 najboljih firmi kod nas.
- Zoovrt nikada nikome nije bio dužan, redovno plaćamo vodu, struju, zemljište, porez kao i sve druge firme, ali oni hoće da uzmu, a da ne daju ništa, pa čak ni polovno vozilo da u jesen odvozimo lišće iz vrta - kaže Bojović. Prema njegovim rečima, Ministarstvo za ekologiju je više puta sprečilo kupovinu brojnih vrednih životinja jer nije blagovremeno potpisalo potrebne papire, a nisu sprečili ni Grad da nekvalitetnim hemijskim sredstvima, koja su u svetu zabranjena, prska komarce i gubare, čime je, kako tvrdi Bojović, pobijen ogroman broj ptica.

U zoovrtu ističu da su osujećeni i njihovi planovi da Vrt postane naučna baza.
- Grad u našim prostorijama veštački drži "Gradsko zelenilo", kom je pre par godina napravio savršenu zgradu kod hotela "Nacional", tako da studenti veterine nemaju gde da drže nastavu i predavanja profesora slušaju na stazama vrta - ogorčen je Bojović. On dodaje da postoji problem i sa uličnim prodavcima koji od Grada dobijaju dozvolu da prodaju kokice, a, kako kaže, prodaju sve od igle do brushaltera. Bojović dodaje da u Gradu tvrde da neizdavanje takvih dozvola smeta ulasku u Evropu.

- Zbog tog buvljaka ispred, zakupci koji plaćaju za svoje štandove u vrtu, redom su počeli da odustaju tako da smo mnogo izgubili, pa sam problem koji je napravio Grad kao i uvek, morao sam da rešim - dodao je Bojović.
Gradski menadžer Bojan Stanojević nije želeo da komentariše navode direktora zoološkog vrta.

D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Grad ne da pare Vrtu dobre nade
U klupe posle pet meseci raspusta
Troškove neće snositi građani
Telohranitelji zauzeli krov
"Porše" pomaže Univerzijadu
Danas rezultati konkursa za privatnike
Osuđeni da izumru, a ucenjeni da ćute
Sinoć u gradu: Masimo Savić oduševio Beograđane
Gradske vesti: Bezbedniji i kulturniji
 


     


FastCounter by LinkExchange