GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Umesto tela - samo sanduk

VIŠEGRAD - Čedo Obradović iz Višegrada doživeo je pre dva dana bolno iznenađenje na gradskom groblju Kolijevke u Goraždu u trenutku kada je otvorio grob svog oca, sahranjenog 26. februara 1992. i kada u njemu - nije našao očeve posmrtne ostatke!

- Umesto kostiju mog oca, sa radnicima-komunalcima iz Novog Goražda pronašao sam samo okove i podnu dasku mrtvačkog sanduka u kome ničeg drugog nije bilo. Nakon dobijanja svih dozvola od kantonalnih vlasti, hteli smo da posmrtne ostatke mog oca premestimo u groblje u Donjoj Sopotnici, u Novom Goraždu - s nevericom priča Obradović. On ističe da je svog oca Voja, koji je umro prirodnom smrću, po pravoslavnim običajima opremio u mrtvačnici Doma zdravlja u Goraždu, a onda, uz prisustvo rodbine i prijatelja, sahranio na novom gradskom groblju u Kolijevkama u Goraždu.

- Od tada smo redovno na Zadušnice i uoči drugih pravoslavnih praznika svraćali na Vojov grob, palili mu sveće, razmišljali da podignemo spomenik, i ne sluteći da u njemu nema pokojnika - ističe Čedo.

Posle dužeg vremena, porodica je ipak odlučila da Vojove posmrtne ostatke premesti na groblje u Donjoj Sopotnici.
- Dobili smo dozvolu, a ekshumaciji je prisustvovao i kantonalni sanitarni inspektor Asim Omerbašić, koji je i sam bio iznenađen, pa je telefonom obavestio Tužilaštvo i MUP u Goraždu - kaže Čedo.Čedo je prekjuče pokrenuo istragu o nestanku kostiju njegovog oca iz grobnice.

U Komunalnom preduzeću "6. mart" u Goraždu rekli su mu da su na tom groblju od 2001. vršene privatne ekshumacije, a da su to činile i komisije za nestale i iz Federacije BiH i RS. Obradović je i od sekretara Crvenog krsta Novo Goražde Svetlane Veljović, koja je na teritoriji Goražda prisustvovala svim ekshumacijama, zatražio informaciju da li zna nešto o ovom nesvakidašnjem slučaju. U očekivanju razrešenja ovog slučaja, Obradović i njegova porodica će, kako kaže, davanjem uzoraka krvi zatražiti pomoć putem DNK analize.
- Možda se posmrtni ostaci mog oca nalaze u Lukavici ili nekom drugom mestu - nada se Obradović.

Srna


vesti po rubrikama

^vesti

Obnavlja se Tekelijanum
Umesto tela - samo sanduk
Pluton možda ima tri, a ne jedan mesec
Berza zimske turističke ponude
Izašao prvi broj Kapitala
Tri dana odmora za Novu godinu
Sve manje tkalja
   


     


FastCounter by LinkExchange