GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Posle sto godina, stiže pomoć zadužbini Save Tekelije u Budimpešti

Obnavlja se Tekelijanum

NOVI SAD - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i episkop budimski Lukijan potpisali su juče sporazum prema kojem će za obnovu zgrade Zadužbine Save Tekelije u Budimpešti pokrajinska vlada dati 50.000 evra, javlja Tanjug.

- Ovo je prvi put u poslednjih 100 godina da neko iz države Srbije pomaže Tekelijanum - istakao je Pajtić i naglasio da će Pokrajina nastaviti da pomaže obnovu i rad te institucije od izuzetnog značaja kako za srpsku nacionalnu kulturu tako i za negovanje dobrih međunacionalnih odnosa.

Podsetivši da je za otkup zgrade Tekelijanuma od mađarske države dosad dato oko dva miliona dolara, što je oko polovina ukupne cene, vladika Lukijan je istakao da će ova pomoć biti veoma značajna za oživljavanje te zadužbine.

- Tekelijanum će nastaviti svoju prosvetiteljsku i dobrotvornu misiju, otvarajući vrata pre svega mladima iz matice koji dolaze u prvu susednu zemlju, ne gledajući na to koje su vere i nacije - rekao je episkop Lukijan.

Zadužbina Tekelijanum osnovana je 1838. godine u Pešti, radi formiranja ustanove u kojoj bi se školovali najbolji srpski đaci i studenti iz tadašnje Austrougarske i uspešno je radila sve do 1952. godine, kad joj je sva imovina nacionalizovana. Prema mađarskom Zakonu o delimičnom vraćanju crkvene imovine iz 1991. godine, Budimskoj eparhiji SPC vraćen je i deo Tekelijine zadužbine, objekat u najužem centru Budimpešte, veličine oko 8.600 kvadratnih metara. Obnovljeni prostor Tekelijanuma biće korišćen za boravak studenata, pre svih iz Vojvodine, kao i za smeštaj učenika koji u okviru školskih ekskurzija posećuju Mađarsku.


vesti po rubrikama

^vesti

Obnavlja se Tekelijanum
Umesto tela - samo sanduk
Pluton možda ima tri, a ne jedan mesec
Berza zimske turističke ponude
Izašao prvi broj Kapitala
Tri dana odmora za Novu godinu
Sve manje tkalja
   


     


FastCounter by LinkExchange