GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SB UN usvojio ublaženu rezoluciju kojom se od Sirije zahteva saradnja

Damask izbegao sankcije

NjUJORK - Savet bezbednosti UN preksinoć je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Sirije zahteva da "u potpunosti sarađuje" s istragom o ubistvu bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja.

"Na ivici panike"?

S druge strane, britanski mediji uglavnom pozitivno ocenjuju rezoluciju koja, prema pisanju Indipendenta, potvrđuje potrebu za "globalnom diplomatijom". "Njome se vrši pritisak na Siriju dok se istovremeno izbegava utisak da je ceo slučaj postao deo neke američke politike sa ciljem da se obori režim u Damasku", navodi taj list. Fajnenšel tajms piše da je Sirija sada "shvatila svu ozbiljnost situacije" to jest da su Amerikanci uspeli da dobiju širu međunarodnu podršku i da su obični Sirijci, prema rečima jednog stranog diplomate, "na ivici panike".

Svih 15 članica SB glasalo je za rezoluciju koju su njeni predlagači (SAD, Francuska i Britanija) ublažili izbacivši iz teksta jasnu pretnju ekonomskim sankcijama Siriji. Šef francuske diplomatije Filip Dust-Blazi rekao je da je jedini cilj rezolucije da se otkrije istina o ubistvu Haririja i da se njegove ubice izvedu pred lice pravde. Njegov britanski kolega Džek Stro ocenio je da je Sirija upozorena da strpljenje UN "ima granice", dok je američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila da Sirija "treba da donese stratešku odluku da iz osnova promeni svoje ponašanje".

Rusija je pozdravila usvajanje ublažene rezolucije u kojoj su, kako je saopštio tamošnji MIP, "odbačeni pokušaji da se Damask optuži bez ikakvih dokaza da je umešan u terorističke aktivnosti". Sirija je juče saopštila da je rezolucija SB UN veoma negativna, a da je posebno problematična s obzirom na to da je usvojena jednoglasno. Šef sirijske diplomatije Faruk al Šara je, u oštrom obraćanju Savetu bezbednosti, odbacio rezoluciju, kritikujući dokument koji uzima za pretpostavku da su vlasti u Damasku optužene za umešanost u ubistvo Haririja, umesto njihovu nevinost. Šara je u Savetu bezbednosti rekao i da je tekst nejasan i da se uglavnom poziva na verovatnoću i stavove umesto na činjenice".

On je rekao da nikakvi dokazi nisu izneti u vezi sa navodno "lažnim saopštenjima Sirije" i dodao da je iznenađen time što je rezolucija usvojena pod poglavljem 7 Povelje UN, što znači da je u cilju njenog poštovanja moguće upotrebiti i silu.

Pripremila V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Pobuna robijaša ugušena u krvi
SPD u krizi
Nasilje se širi
Damask izbegao sankcije
Ademiju i Norcu sudiće se u Hrvatskoj
Putin: Raditi, raditi i samo raditi
 


     


FastCounter by LinkExchange