GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sarkozi posetio "pobunjeno" parisko predgrađe

Nasilje se širi

PARIZ - Ministar unutrašnjih poslova Francuske Nikola Sarkozi obećao je da će pojačati bezbednost zbog nasilja koje već nekoliko noći traje na ulicama pariskog predgrađa Kliši-su-Boa.

Neredi su se proširili i na gradove Sevran i Olne-su-boa, nedaleko od Pariza, gde je preksinoć uhapšeno 12 izgrednika koji su policiju gađali kamenjem i zapalili 11 automobila i tri kontejnera. Tri mladića koja su uhapšena u petak osuđena su na dva meseca zatvora.

Sarkozi se sastao s predstavnicama policije u Klišiju, ali ne i s roditeljima dvojice mladića čija je pogibija izazvala nerede - oni su to odbili. Ministar je kazao da je u toku istraga o tome ko je u noći između nedelje i ponedeljka ispalio granatu sa suzavcem na džamiju u Klišiju, što je unelo dodatnu napetost među pretežno muslimanske stanovnike. Jedan očevidac rekao je novinarima da je video da su to uradila dvojica policajaca. Predstavnik policije rekao je da je moguće da su to učinili predstavnici snaga reda koji ne poznaju dobro kvart.

Nemiri su izbili u četvrtak, 27. oktobra, pošto su dvojica tinejdžera Zijad (17) i Banu (15) poginuli u predgrađu Kliši-su-Boa kada su se, navodno bežeći od policije, popeli na zid jedne trafostanice i pali na transformator. Poginuli su na licu mesta. Francuske vlasti tvrde da ih policija nije jurila. Savetnik porodica poginulih, advokat Žan Pjer Minjar, rekao je novinarima da nije jasno zašto bi mladići koji nisu ništa učinili bežali, osećajući se ugroženim do te mere da uđu u zabranjenu zonu elektrotransformatora.
Pariski Liberasion nastavlja da žestoko kritikuje Sarkozija, optužujući ga da je vređao stanovništvo predgrađa uoči najnovijeg talasa nasilja i tako stvorio lošu atmosferu.


vesti po rubrikama

^svet

Pobuna robijaša ugušena u krvi
SPD u krizi
Nasilje se širi
Damask izbegao sankcije
Ademiju i Norcu sudiće se u Hrvatskoj
Putin: Raditi, raditi i samo raditi
 


     


FastCounter by LinkExchange