GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Merkelova tvrdi da će tzv. velika koalicija "proraditi" na vreme

SPD u krizi

BERLIN - Dve vodeće političke partije u Nemačkoj, uprkos političkoj krizi nastaloj posle odluke Franca Minteferinga da se povuče s mesta šefa Socijaldemokratske partije (SPD), čvrsto ostaju pri projektu formiranja vlade "velike koalicije", rečeno je posle preksinoćne runde razgovora pregovaračkih timova Hrišćanskodemokratske unije (CDU) i SDP.

Budući kancelar, vođa CDU, Angela Merkel rekla je da su razgovori protekli u znaku konstruktivne diskusije i da ona ne vidi znake da termini formiranja vlade neće biti ispoštovani.

Ali SPD je, još aktuelnog kancelara Gerharda Šredera, posle Minteferingove ostavke u najdubljoj političkoj krizi koja, uprkos optimizmu Merkelove, evidentno preti da se proširi na koalicione pregovore. Ne samo zato što je, sada već bivši šef SPD, najavio i povlačenje kandidature za mesto ministra rada i vicekancelara u budućoj koalicionoj vladi, nego i zbog toga što bi njegov primer mogao da sledi i uticajni bavarski premijer Edmund Štojber, predsednik Hrišćansko demokratske unije (CSU), koalicionog partnera CDU. Kad je Mintefering podneo ostavku, Štojber je počeo javno da se dvoumi da li da prihvati ponuđeno ministarsko mesto u budućoj vladi i da daje signale kako mu se ne ide iz katoličkog Minhena, prepunog životne radosti, u kruti, protestantski Berlin.

Mintefering je demonstrativno napustio rukovodeću funkciju u SPD zato što je partijsko predsedništvo naprasno odlučilo da za generalnog sekretara izabere mladu, poletnu Andreu Nales. Ona je članica leve frakcije SPD koja se oštro suprotstavlja političkom kursu većinske, desničarske frakcije kojoj pripadaju Minterfering i (još) kancelar Gerhard Šreder.

Analitičari kažu da toliko političkog diletantizma kao što je sada pokazala SPD u fazi koalicionih pregovora nisu sebi dozvoljavali čak ni Zeleni Joške Fišera u svojim "najgorim danima", i ocenjuju da je haos nastao zato što su leva i desna frakcija unutar SPD krenule u obračun. U takvoj političkoj situaciji - nabijenoj strahom za sopstvene funkcije, kancelarska sudbina Angele Merkel, koja bi trebalo da uđe u istoriju kao prva žena na tom položaju, postaje sve neizvesnija, iako pregovarači tvrde da je "velika koalicija" neophodnost.


vesti po rubrikama

^svet

Pobuna robijaša ugušena u krvi
SPD u krizi
Nasilje se širi
Damask izbegao sankcije
Ademiju i Norcu sudiće se u Hrvatskoj
Putin: Raditi, raditi i samo raditi
 


     


FastCounter by LinkExchange