GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jelašnica kod Surdulice selo sa neobiČnom radnom snagom

Nema grejanja bez magaraca

Svaka romska porodica u mahali Široko polje ima najmanje po jednog magarca, koje koriste za prevoz drva, buradi s vodom...

SURDULICA - Povoljne vremenske prilike za ovo doba godine Romi iz mahale Široko polje u Jelašnici, kod Surdulice, svakodnevno koriste da dovuku iz šume što više drva za grejanje.

Ogrevno drvo Romi dovoze do svojih domova uglavnom uz pomoć magaraca jer su oni i najpogodniji za odlazak u brdsko-planinske zabiti. Jelašnica se nalazi u pitomini, između Vladičinog Hana i Surdulice, i meštani ove naseobine poznati su po gajenju duvana i jagoda. Reč je o selu sa najviše magaraca u Srbiji. U Romskoj mahali Široko polje, sa oko 150 domaćinstava, nema porodice koja nema najmanje jednog magarca. Vasa Zenković smatra da u selu ima između 150 i 200 magaraca.

-Da nije magaraca, život nas Roma u Jelašnici bio bi još teži i grđi. Decenijama kuburimo sa nestašicom vode. Nemamo seoski vodovod pa smo prinuđeni da magarcima donosimo vodu u buradi iz jednog kladenca i iz Jelašničke reke. Voda nam je neophodna za zalivanje jagoda, duvana i drugih usevam od čije prodaje isključivo živimo i preživljavamo - priča Zenković.

U ovu mahalu razni stranački prvaci dolaze obično sa bulumentom istomišljenika, ali samo uoči izbora. Obećavaju brda i doline i uvek tvrde kako će im upravo oni da izgrade vodovod u selu.

- Kako prođu izbori, političara više nema ni traga ni glasa. Nas Roma sete se samo uoči izbora ili kada treba da idemo u vojsku i da ratujemo. Život ne možemo da zamislimo bez magaraca. Bez njih ništa ne bi mogli da uradimo u svojim baštama - kaže Milan Memišević.

U ovoj romskoj mahali svi se slažu da je najbolje magare Alije Bajramovića, koga vlasnik zove Talja.
-Mnogo mi Talja pomaže. Nosio je daske, drva, džakove sa brašnom, peskom i drugi građevinski materijal. Kada nema autobusa, sednemo na magare pa odlazimo u kupovinu ili nekim drugim poslom u Vladičin Han i Surdulicu - priča nam Alija Bajramović.

Trenutno su magarci najviše angažovani na donošenju drva, jer zima tek što nije. U Širokom polju kažu da jedno magare može da se kupi za 200 do 300 evra, a svako može da ponese teret i do 300 kilograma.

B. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

Nema grejanja bez magaraca
Slovenci ne pristaju na ucene
Kostić zakasnio da preda žalbu
Ukinuli im privilegije
Stanovi za izbeglice
Jagodinci kubure sa daljinskim grejanjem
Manastirska slava
   
 


     


FastCounter by LinkExchange