GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Pregovori sa EU sledeće nedelje

BEOGRAD - Pre dvadesetak dana, 10. oktobra, gromoglasno je najavljivan početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju SCG EU. Međutim, euforija se ubrzo stišala i poslednjih nedelja pregovore gotovo da niko i ne pominje, pa se postavlja pitanje šta se u međuvremenu dogodilo i da li je došlo do nekakvog zastoja.

- Ne, nema zastoja i sve teče po planu. Uostalom, dolaskom Olija Rena označeno je da pregovori počinju, ali to nije podrazumevalo da se timovi već sutradan sastaju - rekao je za Glas Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU.

On je istakao da će se prvi sastanci, kako je i ranije dogovoreno, održati 7. i 8. novembra u Palati federacije u Beogradu kojima bi, između ostalih, trebalo da prisustvuju šef tima SCG Vuk Drašković, Gordana Đurović, šef crnogorskog tima, kao i Miroljub Labus, koji predvodi pregovaračku ekipu Srbije.

- Iz EU očekujemo da dođe Rajnhard Pribe, šef pregovaračkog tima Evropske komisije, i ti dvodnevni susreti biće praktično i zvanični početak procesa koji bi našu zemlju trebalo da dovede do potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU - smatra Majstorović.

On je naveo da će se voditi politički dijalog, razgovarati o preambuli Sporazuma, odnosno osnovnim principima tog akta, kao i o regionalnoj saradnji sa zemljama kandidatima za članstvo u EU (Turska, Hrvatska, Bugarska i Rumunija), odnosno sa državama koje su u procesu pridruživanja, a to su BiH, Albanija i Makedonija.
- Dakle, biće to zapravo trasiranje pregovora, a time će se otvoriti i teža pitanja, kao što su razlike u viznom režimu između Srbije i Crne Gore, koji nije usaglašen. Pored ovih razgovora, biće održano i pet tehničkih sastanaka na kojima će biti razmatrane teme o toku pregovora. Da li smo optimisti? Naravno da jesmo, sve ide po planu, a pregovore i počinjemo pitanjima za koja već postoji konsenzus i nema razloga da sve ne protekne u najboljem redu, odnosno da za godinu dana potpišemo sporazum - zaključio je Majstorović.

M. Mijailović

vesti po rubrikama

^politika

Tajkuni podelili DS
BIA kreće na Ratka Mladića
Pregovori sa EU sledeće nedelje
Usaglašena platforma
Stala obnova crkava
Pregovori sa EU sledeće nedelje
Gordana Čomić (ne) odlazi kod Čede
Šešelj ne zna svog najvećeg obožavaoca
 


     


FastCounter by LinkExchange