GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Stala obnova crkava

BEOGRAD - Nijedan manastir ili crkva na Kosovu i Metohiji nisu obnovljeni za proteklih pola godine od kako je održana konstitutivna sednica mešovite Komisije za sprovođenje Memoranduma o obnovi srpskih hramova i navodno započeta obnova hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Za ovu poražavajuću činjenicu isključivu krivicu snose predstavnici međunarodne zajednice u južnoj srpskoj pokrajini i privremene kosovsko-metohijske institucije koje nisu ništa uradile da sprovedu dokument koji su 24. marta ove godine, uz posredovanje Unmika, potpisali NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle i ministar za kulturu u Vladi Kosmeta Astrit Haraćija. Vlada Kosova i Metohije tada je obećala novčanu pomoć od 5,7 miliona evra, ali je od svega ostalo samo "mrtvo slovo" na Memorandumu.

Najbolju ocenu "učinka" dao je episkop Raško-prizrenski Artemije, koji je rekao da Albancima baš nije stalo da obnove srpske svetinje i da će se verovatno ponoviti priča kao sa Bogorodicom Ljeviškom. "Grčevito su se borili pred donatorsku konferenciju (koja je održana 13. maja u Parizu) da prikažu kako obnavljaju Ljevišku, pa su jednog dana samo došli, nešto malo čeprkali, slikali se i na tome se sve završilo. Od tada do danas prošlo je šest meseci, a da niko više ništa nije dotakao. To je zloupotreba svetinja u svrhe albanske promocije. A namera je jasna - da se stvori utisak kako oni tamo nešto rade", rekao je vladika Artemije.

Prema njegovim rečima, isto se desilo i pred zasedanje Saveta bezbednosti UN, koje je održano pre nekoliko dana, kada su predstavnici privremenih vlasti insistirali da obnova počne po svaku cenu. "Ništa oni nisu uradili do sada, osim što su gradilišta okružili bodljikavim žicama", upozorio je vladika.
Pomenutim sporazumom predviđena je obnova samo 35 srpskih hramova koje su Albanci uništili u martovskom nasilju.

P. P.

vesti po rubrikama

^politika

Tajkuni podelili DS
BIA kreće na Ratka Mladića
Pregovori sa EU sledeće nedelje
Usaglašena platforma
Stala obnova crkava
Pregovori sa EU sledeće nedelje
Gordana Čomić (ne) odlazi kod Čede
Šešelj ne zna svog najvećeg obožavaoca
 


     


FastCounter by LinkExchange