GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Veliki raskol među funkcionerima Demokratske stranke

Tajkuni podelili DS

Sve je izraženiji sukob onih koji su za što brže približavanje Demokratskoj stranci Srbije i stranačkih funkcionera koji se suprotstavljaju takvom stavu - otkriva izvor Glasa

BEOGRAD - U Demokratskoj stranci došlo je do velikih podela među funkcionerima, a sukob onih koji su za što brže približavanje vladajućoj Demokratskoj stranci Srbije i stranačkih prvaka koji se suprotstavljaju takvom stavu sve je izraženiji - otkriva za Glas izvor iz DS-a koji je na visokoj položaju u stranci.

- Na jednoj, malobrojnoj strani, koja je finansijski moćna, nalaze se oni funkcioneri koji tvrde da se sa DSS-om moraju brzo izgladiti odnosi zbog formiranja buduće vlade, koju bi činile dve stranke. Kao primer navodi se odlična saradnja DS-DSS-a na lokalnom nivou, dok su na drugoj, značajno brojnijoj strani, funkcioneri koji Koštunici, DSS-u i ljudima okupljenim oko te stranke ipak ne mogu olako da oproste sve što su učinili DS-u i pokojnom predsedniku Zoranu Đinđiću.

Interesantno je da oni koji se zalažu za bolju saradnju sa DSS-om, a na čijem čelu se nalaze gradski čelnici i pojedini bivši ministri, zagovaraju da ne treba terati "mak na konac" i insistirati na aferama u koje je najviše umešan ministar finansija Mlađan Dinkić. Oni takođe tvrde da će u tom slučaju izbori biti ubrzo raspisani, a da će se u suprotnom i DSS i G17 plus grčevito držati sadašnjih pozicija. Iza takvog nejasnog stava verovatno stoji da DS - napadima na afere s Nacionalnom štedionicom, spornim uvozom nafte i držanjem novca Narodne banke Srbije u jednoj ruskoj nižerangiranoj banci - zapravo ugrožava poziciju pojedinih biznismena koji finansijski pomažu DSS i G17 plus, tvrdi ovaj izvor i naglašava da je premijer Koštunica "direktan krivac za restauraciju SPS-a i radikalizaciju Srbije".

Naš sagovornik dalje navodi da je brojnija grupa funkcionera, koju predvodi potpredsednik stranke Dušan Petrović, svesna finansijske moći onih koji im se suprotstavljaju i koji se zalažu da afere ipak treba isterati do kraja.

- U suprotnom, Srpska radikalna stranka će ostati jedina partija koja građanima daje privid da će brojne afere biti rešene kada oni dođu na vlast. To je veoma opasno, jer bi DS neiskrenim i mlakim stavom direktno pomogla radikalima, što bi se odrazilo na njihov dalji rast popularnosti - upozorava funkcioner DS-a.

Za sada su u DS-u najbrojniji oni, dodaje on, koji su za to da se nastavi pritisak na vladajuću koaliciju, započne konkretnija saradnja sa Srpskim pokretom obnove i da se tek posle izbornih rezultata bira partner u budućoj vladi.

Na pitanje da li je bilo kontakta sa predsednikom G17 plus Miroljubom Labusom, za koga važi da je bliži predsedniku DS-a nego DSS-a, sagovornik zagonetno odgovara "oni su u stalnom kontaktu".

G. J.

vesti po rubrikama

^politika

Tajkuni podelili DS
BIA kreće na Ratka Mladića
Pregovori sa EU sledeće nedelje
Usaglašena platforma
Stala obnova crkava
Pregovori sa EU sledeće nedelje
Gordana Čomić (ne) odlazi kod Čede
Šešelj ne zna svog najvećeg obožavaoca
 


     


FastCounter by LinkExchange